Волонтерський рух в експозиційній залі

    5 грудня в Україні відзначається Міжнародний День Волонтера.

   Волонтери – це люди, які в робочий час займаються своєю трудовою діяльністю, а після неї та у вихідні дні благодійною та громадською роботою. Все це безкоштовно. Це люди з великим серцем і відкритою душею. Вони були завжди, допомагали старцям і хворим, кормили бідних, допомагали старцям і хворим, доглядали людей з фізичними вадами.

   З початком Євромайдану і бойових дій на Сході України з весни 2014 року їхня діяльність стала дуже важливою і потрібною для боротьби з ворогом.

   З початком війни у наших солдат і добровольців на фронті бракувало буквально всього, то ж волонтери взялися допомагати всім необхідним. Збирали кошти, купували та діставали потрібні речі, возили на фронт техніку, бронежилети, тепловізори, медикаменти, продукти, навіть питтєву воду і дрова.

   В перші місяці війни всі люди доброї волі країни від маленьких школярів до поважних бабусь допомагали нашим захисникам. Учні в школах приносили і здавали свої маленькі заощадження, пекли і продавали пиріжки і тістечка, посилали солдатам на фронт дитячі малюнки, а бабусі розпускали старі кофтинки і плели з них теплі шарфи і шкарпетки. Всі ці речі не лише зігрівали наших солдат, але і нагадували про домівку і рідних людей. Учасники бойових дій розповідали, що дитячі малюнки хлопці ставлять всередину шлема і вірили, що вони, як оберіг, захистять від ворожої кулі.

   Волонтери області і міста об'єдналися в громадську організацію «Відродження України – Закарпатська область». Саме через неї волонтери збирають кошти на потреби бійців, які на фронті, купляють і передають все необхідне. А для ветеранів війни, внутрішньо-переміщених осіб, людей з інвалідністю волонтери обладнали і відкрили простір «Волонтера – хата». Хочеться поіменно назвати усіх волонтерів, але найбільше добрих справ зробили Галина Ярцева та Власта Рейпаші.

   В експозиції «Коли гримлять гармати, музи мовчать» теж представлений волонтерський рух в області. На фотографіях, стендах і вітринах подаються матеріали волонтерських місій з  Ужгорода на фронт. Одна з них – місія Ужгородської федерації єдиноборств та Ужгородської федерації боксу «Пантера» спільно з Ужгородською Ініціативною групою та бійців 4-го батальйону Національної гвардії в зоні АТО 2014 р.

    На стенді показана ціла низка фотознімків учнів різних класів, різних шкіл Ужгорода, де вони виготовляють сувенірну продукцію, продають на шкільних ярмарках солодкі смаколики, реалізують речі домашнього вжитку для збору коштів на фронт.

   Серед експонатів «Подяка» за активну участь в акції «Здай макулатуру – збережи життя» учнівського колективу Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №4 від бійців 128 окремої гвардійської Туркестано – Ужгородської механізованої бригади. Ужгород 2014 р.

   Хочеться окремо відмітити надзвичайно цінне видання  - книгу «Дорогі наші», яку вперше в Україні видали як подарунок для захисників на фронт учні одного з молодших класів Ужгородської школи із словацькою мовою навчання (класний керівник – вчитель Ян Поханік). В цій книзі кольорові малюнки, вірші і кольорові малюнки, вірші і письмові привітання солдатам на фронт кожного учня класу. Уже виникло не одне, а кілька випусків видання. 

   Ще один стенд «Діти – воїнам АТО» - благодійна волонтерська акція «Дари добро» педагогічного і учнівського колективу Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №3 з поглибленим вивченням англійської мови. На стенді Грамота військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату та речі, закуплені за зібрані кошти учнями школи. 

   В окремій вітрині поміщені речі виготовлені руками волонтерів для реалізації і збору коштів для потреби фронту і прапори, шеврони, брелки, сувеніри «Я підтримую закарпатських військових, сувенірна продукція»

  В цей день в експозиції музею побувало багато відвідувачів. Було багато серед них учасників бойових дій і також наших добрих волонтерів.

Орос І.І. – провідний науковий

співробітник відділу історії

Карпатської України, «Меморіальної

кімнати – музею А. Волошина»

Меморіального комплексу «Красне поле»