Майстер-клас із виготовлення композиції у скляній банці


    До Всесвітнього дня вторинної переробки, який відзначають щорічно 15 листопада, наукові співробітники сектору природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького організували майстер-клас із виготовлення ароматичної композиції у скляній банці для учнів 4 А класу (класний керівник Симкович В. М.) Ужгородського ліцею «Інтелект».


    Спочатку діти разом зі старшим науковим співробітником сектору природи Русланою Джахман у формі діалогу з’ясовували, які відходи можна переробляти. Приємно відзначити те, більшість учнів знають про сортування сміття. Вони розповідали, як це відбувається в їхніх домівках, а музейні працівники показали їм куточок, де збирають пластикові кришечки та батарейки, а потім передають їх до пунктів прийому відходів. Потім пані Руслана показала їм деякі вироби з джинсів, скла та пластику, які можна використати в декорі. Найбільше дітям сподобалася тарілка, виготовлена зі скляної пляшки, яку презентувала їм директорка музею Ольга Шумовська. На тарілці зображений Ужгородський замок і це нова брендована сувенірна продукція музею. Ольга Юріївна розповіла про техніку виготовлення цих виробів. Це дуже складний процес, тому що пляшку треба нагріти до температури 720°, а потім вручну вигравіювати зображення. Натомість учні засипали ідеями, як можна використовувати тарілку.


    Після перегляду мультика про вплив сміття на диких тварин, учні виготовляли ароматичні композиції у скляних баночках, які принесли з собою та знайомилися з основними правилами рециклінгу за допомогою лепбуків «На шляху до ZERO WASTE», який нещодавно вийшов у друк з ініціативи Інституту еколого-релігійних студій.








    Для виготовлення композицій діти використовували морську сіль, сухоцвіти, залишки ниток, паперу та аромоолії. Таку баночку можна тримати вдома як декор у кімнаті і насолоджуватися пахощами, а потім використати для прийняття ванни.