Мовчазні свідки тих переломних днів…..

    Ось уже 10 років 21 листопада український народ відзначає День Гідності та Свободи. Цього дня у далекому 2013 р. півтори тисячі людей вийшли на Майдан Незалежності у Києві, щоб висловити свою незгоду з діями тодішнього президента Віктора Януковича, який відмовився підписувати угоду про асоційоване членство України в Європейському Союзі. Мирний протест переріс у мітинг, який отримав назву Євромайдан та вилився у Революцію Гідності. Все це засвідчило – український народ не буде йти бездумно на поводу в тих, хто веде Україну до втрати незалежності та перекреслює її європейське майбутнє. Події, які розгорталися протягом трьох місяців зими 2013-2014 рр., підкреслили прагнення українців до Гідності, Свободи, демократії та євроінтеграції.

На вшанування тих буремних днів і переломних подій, коли у вогнях Майдану загартовувався дух нації, та в пам'ять про тих, хто віддав своє життя за свободу, демократію, європейськість, указом президента України No872/2014 від 13.11.2014 року День Гідності та Свободи відзначається 21 листопада. Це знакове державне свято, встановлене на честь початку двох революцій 2004-го та 2013 років «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

Колектив Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького підтримує та пропагує цінності українського народу, його європейський вибір та прагнення. Пам'ять про ті події, які відбулися 10 років тому, житиме в наших серцях. 

Відвідувачів нашого музею із хронологією того часу та участю закарпатців у тих подіях знайомить експозиція «Inter arma Silent musae» («Коли гримлять гармати – музи мовчать»). Тут представлені експонати, які були елементами, так би мовити «учасниками» і мовчазними свідками тих буремних днів – речі, які використовували герої Майдану: фанерні і бляшані щити, шахтарські, спортивні і будівельні каски, дерев’яні кийки, саморобні бронежилети та інше «бойове» спорядження. Представлено тут і один із символів нашої держави – український прапор, який використовували активісти Євромайдану, учасники Революції Гідності з Ужгорода та районів області. Одне з центральних місць займає прапор, який разом із свободівцями пройшов майдани Києва і Ужгорода. Активними учасниками усіх українських революцій періоду незалежності України були члени Всеукраїнського об’єднання «Свобода», які передали в музей велику кількість експонатів, представлених у експозиції. 

Відвідувачі музею після знайомства з експозицією часто виходять із сльозами на очах. Та музейні співробітники помічають, як змінюється погляд тих, хто побував тут – тепер у їх очах палає гордість за свій народ, його дух і міць, віра у перемогу й досягнення своєї мети. 

Відзначаючи День Гідності та Свободи, ми схиляємо голови перед пам’яттю полеглих, віддаємо належну шану тим, хто постав на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина. Віримо, що кожен громадянин нашої держави, всі ми, хто виступає проти ворога на військовому, політичному, культурному фронті – ЗАРЯДЖЕНІ ГІДНІСТЮ І ЖАГОЮ СВОБОДИ!


Василина Палинчак-Кутузова,
провідний науковий співробітник
відділу історії та краєзнавства