«До волі»


Степан Клочурак (1895 – 1980)               

   105 років тому 8 листопада 1918 року на народних зборах мешканців Ясіня та навколишніх сіл прийняли рішення про приєднання закарпатської Гуцульщини до України та обрали представницький орган – Гуцульську Народну Раду (ГНР), яку очолив Степан Клочурак. До неї ввійшли 42 члени. ГНР створила виконавчий орган – Головну управу, яка в свою чергу складалася з комісій, що виконували функцію міністерств. Дипломатичні та економічні відносини вони підтримували тільки із Західно-Українською Народною Республікою. 

Брати Дмитро, Василь та Іван Климпуші – активні діячі ГНР

   Ще на початку листопада у Ясінях було створено загін поліції «Народна оборона» завданням якого був захист населення від мародерів та забезпечення правопорядку. Згодом його чисельність зросла з 80-ти до 250-ти чоловік. Представники Гуцульської Народної Ради взяли участь у роботі Будапештського (10 грудня) та Сигітського (18 грудня) конгресів, які були скликані урядом Угорщини з метою визначення майбутнього Закарпаття. Саме вони найбільш різко виступали проти спроб залишити наш край у складі Угорщини.

Члени Гуцульської Народної Ради. 1918 р.

   У експозиції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького «Закарпаття між двома світовими війнами» можна ознайомитися з оригінальними експонатами та науково-інформаційним матеріалом, які відображають ці визначні періоди в історії нашого краю та українського народу.

Сторожа Гуцульської Республіки