Українська революція в дослідженнях вихованців відеостудії „Дивосвіт”


    У рамках тісної співпраці КЗПО ЗОЦДЮТ „ПАДІЮН” Закарпатської обласної ради та Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького творча група юних тележурналістів за допомогою відеокамери та фото вивчають історію Закарпаття під час української революції 1917-1921 років. Ця актуальна тема, про яку цікаво й змістовно розповів експерт, завідувач відділу експозиційної та науково-методичної роботи музею Михайло Джахман, надзвичайно захопила студійців, оскільки історія повторилася через сто років. Українці тепер, як і тоді, нагадали про себе усьому світові як про окрему величну націю, що має право на власну державу.


    Крім того, візуальні пошукові дослідження вихованців ПАДІЮНу ляжуть в основу юнацького відеопроєкту, який братиме участь у ІІІ Всеукраїнському конкурсі документального аматорського кіно „Українська революція: ретроспективний погляд через 100 років”. Студійці, працюючи над фільмом, із захопленням розглядали старі/ експонати, а заодно записували стендапи та коментарі.

    Триває конкурс до 29 лютого 2024 року. Проводиться він з метою громадянського виховання дітей та молоді на прикладах боротьби українського народу за свою незалежність.


    Також згаданий конкурс сприяє формуванню ціннісних орієнтирів і почуття патріотизму учнівської молоді, її залучення до вивчення історії рідного краю та втілення STEM-технологій в освітній процес закладу позашкільної освіти. Організаторами конкурсу є Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді за підтримки департаменту освіти і науки Донецької ОВА-ОДА.


    Завершилась творча робота над відеофільмом, звичайно, обміном враженнями та селфі на згадку.

    Відрадно те, що створений відеофільм достойно поповнить фонд музею і його зможуть переглядати відвідувачі цього культурно- просвітницького закладу.