Пам'ять Народна

     До 78-ї річниці проголошення Карпатської України в Закарпатті відбулося ряд заходів по відзначенню цієї події у музейних закладах області.

     Так, 14 березня 2017 р. у с. Вереця Виноградівського р-ну було організовано і підготовлено проведення мітингу-реквієм та заходи у музейній кімнаті ЗОШ І-ІІІ ст. за підтримки педагогічного, учнівського колективу школи, та науково-методичного відділу ЗОКМ. Слід сказати, що директор школи Крічфолуші Леся Йосипівна дуже багато робить для збереження історико-культурної спадщини у селі. Тому односельчани вибрали її районним депутатом.

     У центрі села Вереця біля пам’ятного знаку Слави, який споглядає швидкоплинну річку Тису, де були жорстоко розстріляні січові стрільці-односельці, тіла яких забирала до вічності зледеніла течія. Текла червона Тиса, кров’ю умита людською. На камені викарбовані імені січових стрілків, які загинули з 15 по 18 березня 1939р.

Васильчук Федір Ласлович
Данчевський Володимир Павлович
Воличко Федір Ласлович
Дубович Іван Іванович
Пальок Людвік Людвікович
Чонка Василь Іванович

Їм було 18 років.

     Звучать слова, викарбувані на камені:

Тут зупинись, тихіше в кроці,
Збагни їх біль і Тису всю в крові,
Крик матерів у тридцять дев’ятому році,
Коли Земля здригнулась від плачу матерів.
(М. М. Тарнай)

     Дитяче об’єднання «Краяночка» музейної кімнати Верецької ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Крічфолуші Л. Ф.) беруть активну участь у житті школи, музею, села. В цьому році вони стали переможцями І обласного туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу». Тарнай Росинка буде представляти свій музейний заклад на І Всеукраїнському дитячому конкурсі в Києві.

     Від С. Аржевітіна та обласної спілки краєзнавців (Делеган М. В.) Дитячому об’єднанню «Краяночка» було вручено пам’ятний подарунок.

Зав. Відділом науково-методичної
 та експозиційної роботи Тарасенко Н. І.