День Конституції – у стінах музею

     27 червня 2017 р. у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького вібулося відзначення 21-ї річниці прийняття Верховною Радою Конституції України та 72-ї річниці возз’єднання Закарпаття з Україною.

     Зокрема, з цієї нагоди, для військовослужбовців строкової служби Ужгородського гарнізону завідувачем відділу історії та краєзнавства музею, кандидатом історичних наук Володимиром Піпашем було прочитано тематичну лекцію «З історії конституційного процесу в Україні». У ній йшлося про розвиток правової думки нашого народу від «Руської правди» Київської Русі, Конституції Пилипа Орлика й до сучасної Конституції України. ЇЇ ухвалення, як наголосив доповідач, у ніч на 28 червня 1996 р. відбувалося доволі драматично, в умовах загрози розпуску парламенту, а для «забезпечення» двох третин голосів депутатів конституційного складу Верховної Ради (понад 300 осіб), низка статей, на яких настоювали націонал-демократи, але проти яких були комуністи, голосувалися «у пакеті» з тими, на яких настоювали ліві. Приміром, стаття про державність української мови приймалася у пакеті зі статею, яка визначала наявність у складі унітарної Української держави – винятку: Автономної республіки Крим.




    Лектор також ознайомив присутніх із структурою та основними засадами «Основного Закону» України, конституційними правами її громадян.

     Загалом, прийняття Конституції мало надзвичайно важливе значення для становлення Української держави, визначення її як незалежної, суверенної, демократичної, правової,  соціальної.

  Окрім цього відвідувачам було презентовано тематичну книжково-ілюстративну виставку: «Людина. Свобода. Демократія!», яка вже є традиційною в стінах музею. Підготувала виставку бібліотекар музею Наталія Сачавська. На виставці експонуються унікальні документи з бібліотечного фонду, серед яких «Конституція (основний закон) Української Соціалістичної Республіки» 1945 року видання, «Конституція СРСР», проект «Народної Конституції України» (2009 р.) тощо.

  Виставка дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші етапи становлення українського конституціоналізму, що триває і досі.

  Завідувач відділу Карпатської України та «Меморіального музею-кімнати А. Волошина» Іван Орос. провів тематичну екскурсію «Між гарматами музи мовчать…» (щодо подій закарпатського Євромайдану та подій АТО).

  На закінчення, військовослужбовців, інших присутніх ознайомили з історією замку, виставками та експозиціями музею під час оглядової екскурсії.