МУЗЕЄЗНАВЕЦЬ І МУЗИКОЗНАВЕЦЬ ШОСТАК В. А. ПРО НАРОДНІ МУЗИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАКАРПАТТЯ

  

    Чи думав колись молодий студент Ужгородського музичного училища, котрий жив і щоденно розробляв техніку гри на скрипці в гуртожитку на території Ужгородського замку, що у майбутньому стане одним із провідних фахівців-етнографів музею? Віктор Шостак повернувся до замку, а саме музею, у 1980 р. як науковець, маючи також і диплом історика. До 2017 року включно Віктор Андрійович був незмінним завідувачем відділу народного мистецтва та етнографії Закарпатського краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького, а після структурної реорганізації – по жовтень 2020 р. – завідувачем сектору народного мистецтва.

    За роки роботи в музеї Віктору Андрійовичу вдалося зібрати унікальну колекцію традиційних музичних інструментів Закарпаття. Такою збіркою міг би пишатися будь-який музей Європи. Треба бути дуже добрим польовим дослідником традиційної інструментальної культури краю, щоб робити записи музичного матеріалу, вивчати і досліджувати його, самому грати на скрипці і переймати техніку гри від виконавців. Усі набуті практичні знання вимагали належного опрацювання, розробки наукової концепції експозиції. Так виникла ідея створити експозицію “Народні музичні інструменти Закарпаття”, яка б стала джерелом науково-дослідної роботи не тільки музейних співробітників, але й етномузикантів, фольклористів та інших дослідників. Навесні 2020 р., після реекспозиції відвідувачам була запропонована повністю оновлена збірка, збагачена новим цікавим і неповторним підрозділом, присвяченим історії дитячих народних інструментів та іграшок. Багатьма цікавими й унікальними експонатами представлена нинішня експозиція музичного інструментарію. Як відзначив автор експозиції Віктор Андрійович. вона побудована згідно систематизації музінструментів Е. Хорнбостеля і К. Закса й несе у собі наукове призначення, поєднуючи художній смак та віками відшліфовані традиції їх виготовлення.

    В особі Віктора Андрійовича Шостака поєдналися і скрипаль, і етномузикант, і історик. Це поєднання простежується і в його творчому доробку, який складають фотоальбом “Народний фольклорно-етнографічний ансамбль “Ужгород”, художнім керівником якого він є, унікальне видання «Тисячолітнє дерево. Народні музичні інструменти Закарпаття: музичні традиції і сучасність», видання пісенних та музичних творів Закарпаття “Музика незабутніх предків”, яке отримало обласну премію імені Дезидерія Задора в галузі музичного і виконавського мистецтва у номінації “Фольклорист” у 2016 р. Традиційний музичний інструментарій краю Віктор Шостак систематично описує в багатьох дослідженнях, надрукованих в Наукових збірниках Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького та у вагомих енциклопедичних музичних виданнях.