Офіційна передача родинних документів та нагород, здобутих за виставки голубів, Закарпатському обласному краєзнавчому музею ім. Тиводара Легоцького голубівником Біндасом Едуардом

    9 жовтня о 10.30 узалі засідань Комунального закладу "Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Тиводара Легоцького" Закарпатської обласної ради громадянин міста Ужгорода Біндас Едуард Олександрович, голубовод,  передав музею свою багату колекцію нагород, здобутих на численних виставках голубів, та родинні документи.

    Біндас Едуард відомий на території України та всього пострадянського простору голубовод в третьому поколінні. Його дід Іван  Левинець був членом Чехо-Словацького теовариства голубоводів. Також він володів транспортною компанією в Ужгороді, яка мала у своєму розпорядженні 18 возів. Сам Едуард Олександрович керував у свій час птахофабрикою. Але крім роботи все своє життя він мав одне стале захоплення - розведення різних порід голубів. Він був учасником багатьох міжнародних, загальносоюзних (у період існування СРСР) всеукраїнських та регіональних (обласних) виставках. 





    Всі нагороди з цих виставок він вирішив передати музею на збереження, щоб наступні покоління могли знати про здобутки голубівництва Закарпаття та його особистей на всеукраїнській та міжнародній арені. Всього від Едуарда Біндаса музей отримав 52 предмети. Серед них набір медалей, кубків та кілька інших символічних нагород. Особливо цікавими для музею є 5 медалей та 3 кубки - нагороди Закарпатських обласних виставок. До прикладу, Е. Біндас - переможець конкурсу голубоводів у Москві (період СРСР) одержав у нагороду автомобіль. Окрім цього історично-цінними є кілька переданих 2 родинних документів і фото, зокрема це портрети Левинця Івана та його дружини Анастасії, Членський білет товариста голубоводів "Spolek pestitelů postovich holubů na Podk. Rusi se sidlev v Užhorode" (в період І-ї Чехо-Словацької Республіки) та ін.


    Відкрив урочисту акцію в. о. директора музею Михайло Васильович Делеган. Про значення переданих предметів для музейної справи присутнмі розповів завідувач сектору природи музею Михайло Біланич. Всі передані предмети, за які колектив музею щиро вдячний пану Едуарду Біндасу, в найближчому майбутньому пройдуть наукову обробку, опис та стануть складовими музейної колекції. 

    Фінансову підтримку передачі нових цікавих експонатів музею надав  колишній голова  Закарпатської обласної ради Володимир Володимирович Чубірко. Він пообіцяв і надалі надавати посильну підтримку розвитку обласного краєзнавчого музею, за що йому музейні працівники висловлюють щиру вдячність.