ДО 75-РІЧЧЯ МУЗЕЮ ТА 190-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТИВОДАРА ЛЕГОЦЬКОГО

Подорожі Тиводара Легоцького

    Друга половина 1880-х років - період, коли Т. Легоцький подорожує з метою пізнання багатьох країн та для ознайомлення з музейними колекціями. 


    У 1867 році він побував у Сербії й Валахії, згодом - в Австрії, а з 1887 по 1889 роки здійснив ряд великих подорожей, об’їздивши майже всі країни Європи і окремі країни Азії. Зокрема, в кінці листопада - на початку грудня 1887 року Т. Легоцький об’їздив майже всю Італію, де ознайомився з відомими історичними пам’ятками та музейними колекціями.


    Дослідник ознайомився із зібраннями музеїв Риму, Неаполя, Флоренції, Мілана, Пуріна та Болоньї. У Римі він відвідав знамениті катакомби перших християн і антикварні магазини, де купив римські світильники, статуетки, грецький посуд, які й нині зберігаються у фондах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. Окремі з них представлені у новій експозиції.




    Восени 1888 року у складі великої делегації відомий історик подорожував до Туреччини. По дорозі він зупинявся в Белграді та Софії, де відвідав місцеві музеї й антикварні лавки. У липні 1889 року Легоцький здійснив подорож у Швейцарію, Флоренцію (Італія) та Англію, відвідавши музеї Берна, Люцерна, Цюріха, Парижа, Лондона й Діжона.


    Свою останню мандрівку дослідник здійснив у червні 1899 року до Німеччини.