ДО 76-РІЧЧЯ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ Й ЗАКАРПАТТЯ ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ

     День визволення України від фашистських загарбників – свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. 


     До 76-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників в науковій бібліотеці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького відкрито книжково-ілюстративну виставку «Визволення України: ціна перемоги», присвячену безсмертному подвигу, ратній та трудовій звитязі українського і всього радянського народу в роки Другої світової війни.

     Представлені на виставці документи, книги та інші матеріали розкривають історичну правду про переможні й трагічні дні Другої світової війни, змальовують образи учасників воєнних подій.

     На виставці широко представлені, зокрема документальні видання про події згадуваного періоду на території Закарпаття, участь у них наших краян та жертви жахливих років періоду окупації краю гортіївськими військами Угорщини. Як відомо, в результаті варварських репресій фашистським режимом було безпідставно знищено і відправлено в концентраційні табори (де більшість із закарпатців загинула в нелюдських умовах) близько 200 тисяч жителів Закарпаття.

     Привертають увагу також видання про героїчну боротьбу воїнів Радянської армії за визволення Закарпаття від поневолювачів. На жаль впродовж останніх десятиліть багато з памʹятників та меморіальних знаків, встановлених на честь визволителів краю від фашистських окупантів зруйновано, або залишено напризволяще. Таке ставлення до історичної памʹяті, безсумнівно, має вкрай негативний вплив на належне виховання молоді …

Бібліотекар І категорії Сачавська Н.Є.