Цілеспрямована робота дорадчого органу

    30 червня 2021 року відбулося чергове засідання Реставраційної ради музею, на якому підведено підсумки реставраційних і консерваційних робіт, участі сектору реставрації у наукових дослідженнях та в оформленні експозицій й виставок, проведених у 2-му кварталі, а також обговорено зміни до плану на наступний квартал 2021 року.

Жиґмонд Перені

    Радою позитивно оцінено роботи з реставрації та консервації, зокрема, реставрацію кахлів та розробку реконструкції печі з розкопок Невицького замку ХVI-ХVII століть, реставрацію рушниці ХIХ століття барона Перені, Глорії з двостороннім олійним живописом на металі, каски пожежника, кінської збруї ХVIII століття, що належала єпископу А. Бачинському. Завершено реставрацію секретеру ХVIII століття, яка тривала майже два роки та грубки чавунної ХIХ століття. Завдяки цьому відвідувачі замку вже можуть роздивитись відреставровані музейні предмети у діючих експозиціях. До речі, секретер отримав друге життя, адже раніше він був безпідставно знятий з обліку у фондах музею та практично відправлений на знищення. А річ дійсно унікальна і неповторна та прослужить музейній справі не одне десятиліття.

    До «Ночі музеїв», присвяченої міжнародному дню музеїв, реставратори взяли участь в оформлення експозиції з древньоєгипетськими експонатами.

    Свій вклад реставратори музею внесли також у науково-освітню діяльність, зокрема художником-реставратором Крістіною Клісою у квітні надано інтерв’ю про реставраційні заходи для часопису  «Урядовий кур’єр» та для програми «Європейське перепуття» (21- й  канал).

    На засіданні ради погоджено зміни до плану роботи художників-реставраторів на 3-й квартал 2021 рік та затверджено заходи, спрямовані на збереження предметів основного фонду музейного зібрання, які відібрані для оновлення експозицій «Закарпаття між двома світовими війнами» і «Час розкидати каміння, час збирати каміння» та для відкриття тимчасової виставки «Карой Мейсарош – перший історик Ужгорода». Зокрема, передбачена реставрація радіоли фірми «Рнilips» початку ХХ ст., мундиру пожежника часів Чехословацької республіки на Закарпатті у 20-30 роках ХХ ст., шафи ХVIII ст. та двох старовинних годинників XVIII і початку ХІХ ст.

    Керував роботою Реставраційної ради в.о. директора з музею, голова Реставраційної ради М. В. Делеган.