Адвентивні рослини


    
Джерелом небезпеки для людини стали... бур’яни. Точніше, агресивні трави, занесені до нас із Америки, Туреччини, Середземномор’я, Балкан, Південної Африки. По-науковому вони називаються адвентивними рослинами. Не маючи на нашій землі природних ворогів, ті прибульці почали нестримну експансію в зеленій зоні міста, на берегах водойм і навіть у товщі води. Невибагливі чужинці захоплюють усе нові території. Вони порушують екологічну рівновагу, витісняючи місцеву флору. Чимало з них навіть здатні шкодити здоров’ю людей. Якби наші прапрадіди піднялися з могил, то не впізнали б свою місцевість не лише через зміну ландшафту як такого, але й через абсолютно інший рослинний світ. За останні 80-100 років він змінився докорінно. Сьогодні в регіонах домінують бур’яни з інших континентів, яких людина завезла сюди через недбалість або необережність.


    У чужих для нашої місцевості рослин є тисяча і один спосіб проникнення на неї. Таких новоселів помічають не одразу, а лише через деякий час після їх «прописки» в наших краях.

    Рослини-прибульці вторгаються в природні угруповання і можуть нашкодити не тільки їм, а й державі в цілому. Поширення чужорідних видів призводить до біологічного засмічення, а його набагато складніше подолати, ніж хімічне, оскільки всьому живому притаманне розмноження. Звісно, не всі чужинці несуть в собі небезпеку для природних екосистем: 95 % сільськогосподарських культур - це чужорідні види. Однак це культурні рослини, які потребують догляду і не здатні виживати в природі, тому не загрожують місцевому біорізноманіттю.


    Ці рослини довгий час росли на своїй батьківщині, іноді мирно, іноді навіть страждали від різних хвороб, інших рослин і тварин. Але обставини склалися так, що їм вдалося переселитися на іншу територію, і там земля для них виявилася неймовірно сприятливою. Вони не винні в тому, що не з власної волі опинилися в новому середовищі і стали мовчазним знаряддям в руках людини.

    Пропонуємо вам переглянути знімки деяких рослин-прибульців, і з початком нового навчального року запрошуємо школярів на тематичний захід «Адвентивні рослини».

Олена Бучмей, ст. науковий співробітник сектору природи