Відкриття тематичної камерної виставки «Карой Мейсарош (1821-1890) – перший історик Ужгорода» (з нагоди 200-річчя від дня народження)

До 200-річчя від дня народження автора першого видання про історію Ужгорода відкрили виставку: http://istoria.ko.net.ua/?p=3227

Posted by Uzhhorod Castle, T. Lehoczky Transcarpathian Regional Local History Museum on Thursday, July 22, 2021

    Сьогодні, коли ми є активними учасниками Всеукраїнського культурного марафону «Не забуваючи про минуле, погляд у майбутнє», заново відкриваємо і переосмислюємо призабуті події, постаті минулого нашого краю. До останніх відноситься і особистість Кароя Мейсароша, відомого юриста, журналіста, історика, сучасника Лойоша Кошута і Шандора Петефі, першого історика Ужгорода. Саме йому і присвячена камерна виставка, відкриття якої відбулося 20 липня 2021 року у залах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького.

    Урочистий захід зібрав організаторів і творців, а також журналістів, музейників, дослідників історії нашого краю. Вітальним словом виступив в.о. директора музею Михайло Делеган. Він підкреслив значимість наукового доробку Кароя Мейсароша, наголосив на тому, що молодим дослідникам потрібно звертатися до його спадщини, детально її аналізувати і опрацьовувати, а також висловив подяку праправнуку Михайлові Фединишинцю за надані для експонування особисті речі відомої постаті історії та культури краю. Заступник директора департаменту культури, національностей та релігії Віктор Кравчук висловив щиру подяку усім, хто долучився до створення виставки, своє захоплення історією, що ожила завдяки музейним співробітникам. Відомий громадський діяч краю, історик, юрист, меценат Ален Панов наголосив, що «Історія Ужгорода з найдавніших часів і до сьогодні» Кароя Мейсароша показує Ужгород як далеко не провінційне місто, що отримало привілеї ще в середині ХІІІ ст., і було надзвичайно прогресивним на той час. Також згадав, що відомий історик Петро Сова свою історію Ужгорода написав на основі праці К. Мейсароша.

    На завершення усі присутні мали можливість ознайомитися з виставкою та прослухати тематичну екскурсію, яку провела завідувач відділу історії та краєзнавства Валерія Русин.

    Відвідати виставку «Карой Мейсарош (1821-1890) – перший історик Ужгорода» всі бажаючі зможуть до кінця вересня 2021 року.