ПУБЛІЧНИЙ ЗАХИСТ ДИПЛОМНИХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ У ЗАКАРПАТСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ім. Т. ЛЕГОЦЬКОГО

    24 та 25 червня 2021 року у нашому музеї відбувся публічний захист дипломних робіт бакалаврів Закарпатської академії мистецтв у 5 жанрах: декоративно-прикладне мистецтво, графічний дизайн, образотворче мистецтво, дизайн середовища. Державну екзаменаційну комісію очолив Орест Голубець,  професор, доктор мистецтвознавства Львівської Національної Академії Мистецтв.  Серед гостей заходу був присутній директор Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Євген Тищук.

    До цього дійства долучився і сектор реставрації відділу фондів, адже музей активно співпрацює з Закарпатською академією мистецтв. Студенти, які обрали напрям реставрації на кафедрі декоративно-прикладного мистецтва, займаються відновленням і консервацією музейних артефактів. Цього року під безпосереднім керівництвом завідувачки сектору реставрації Крістіни Кліси на розгляд Державній екзаменаційній комісії було представлено секретер XVIII ст., мисливську рушницю кінця ХІХ ст. і чавунну грубку кінця ХІХ ст. Секретер, як і мисливська рушниця, був власністю знаної дворянської родини Перені, яка володіла маєтностями на Закарпатті з XIV ст. по 1940-і рр. Чавунна грубка була вилита на Фрідєшівському залізоливарному заводі у кінці ХІХ ст. і потрапила до музею у 1980 р.

    Результати якісної, клопіткої праці студентів поповнили експозиційні зали музею. Всі предмети відреставровані першим випуском професійних реставраторів представлені для огляду відвідувачам. Виконана робота була оцінена Державною екзаменаційною комісією на відмінно. 

Русин В.І., завідувач відділу
історії та краєзнавства