«Виклик довжиною століття»

  22 січня Україна відзначає велике державне свято День Соборності України, приурочене до Акту об'єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

   «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини Єдиної України – ЗУНР і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України…»

     21 січня 1919 року, в місті Хуст, на закарпатських народних зборах було прийнято рішення про возз’єднання Закарпаття з Великою Україною.

    А уже 22 січня 1919 році, на Софійській площі в Києві, директорія Української народної республіки урочисто проголосила Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Українську державу. Це свято має історичне та політичне значення для суверенітету нашої держави.

      Є низка значень терміну “соборність”. Найбільш вживані з них: об’єднання в одне державне ціле всіх земель, населених конкретною нацією на суцільній території; духовна консолідація всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. 

     З метою виховання в підростаючого покоління глибокої поваги та любові до Батьківщини, людської гідності, формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з  нагоди відзначення Дня Соборності у  Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім Т. Легоцького проведено освітньо-пізнавальний захід для учнівської молоді, на якому були присутні учні 5-А та 5-В класів ЗОШ №2 І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням окремих предметів  зі своїми вчителями історії Я. М. Бабяк та О. І. Граб. Зав. відділу Карпатської України М. Марич розповіла дітям про події, які відбувалися в цей період, прагнення українців об’єднатися у єдину країну,  передумови і причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності та участь закарпатців Гуцульської Народної республіки у воз’єднанні української держави.  


    На жаль, цей Акт проіснував недовго, але ідея єдності наших земель живе і досі.

   Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст).  Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини. 

    21 січня 1990 року українці створили Перший “живий ланцюг”, в якому люди у різних містах та селах взяли один одного за руки.  Це була одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій. Вона стала головною традицією українців, яка проходить у цей день.  

Соборність України – це результат тривалої боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. І подвиги героїв України ХХІ століття доводять, що за 100 років бажання українців жити в соборній незалежній Україні тільки укріпилося. Це бажання, яке тече по жилах нових поколінь українців, обов’язково допоможе їм вирости гідними громадянами своєї держави.

  Після тематичного уроку діти взяли участь у майстер-класі, в якому мали можливість виготовити своїми руками символ української держави «дівчинку-українку».

   На завершення заходу учні відвідали виставки та експозиції музею. Їхні обличчя сіяли радістю та захопленням. Вони були дуже активними та отримали багато позитивних емоцій.


М. Марич зав. відділу  
Карпатської України.