НАСОЛОДИТИСЯ РІЗДВЯНИМИ КОЛЯДКАМИ, ВЕРТЕПНИМ ДІЙСТВОМ ТА ПОРИНУТИ У АТМОСФЕРУ ТРАДИЦІЙНОГО СВЯТКУВАННЯ МОЖНА БУЛО В ЗАКАРПАТСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ІМ Т. ЛЕГОЦЬКОГО


    Різдво Христове - перш за все свято добра, миру, милосердя. Незважаючи на те, що Різдво - сімейне свято, дуже важливим в цей час допомагати хворим, потребуючим і всім хто з різних причин позбавлений святкових радощів. В дні різдвяних свят прийнято також миритися з ким у сварці, пробачити будь – які образи, щоб відчути всю радість і чарівність не тільки свята, а й життя. Різдво Христове — це свято любові. Любов, котру принесло на землю Різдво, зобов’язує нас до внутрішнього відродження.


    11 січня 2022 року в Каплиці Ужгородського замку відбулася різдвяна програма для вихованців дитячих будинків сімейного типу Ужгородського району.

    Метою проведення святкової програми було дізнатися про значення свята Різдва Христового, привернути увагу дітей до християнських традицій , ознайомити дітей із традиціями і обрядами нашого краю, пригадати колядки, щедрівки. Поглибити знання дітей з культури, традицій, фольклору етнічних закарпатців, виховувати любов і повагу до рідного краю і людей різних національностей та їх традицій.



    Атмосферу свята допомогли створити семінаристи ужгородської греко-католицької академії ім. Блаженного Теодора Ромжі, які подарували запрошеним дітям чудові емоції під час виконання автентичних різдвяних колядок. Ми маємо дуже багату спадщину- наші колядки. Є колядки , які знають більшість закарпатців, проте є такі, які з кожним роком забуваються і втрачаються.

    Науково - освітнє заняття на тему « Народні традиції наших пращурів гуцулів, бойків, лемків на Святий Вечір, Різдво та Новий рік за старим стилем кінця XIX ст. – 50 років XX ст.», яке провів зав. сектору етнографії Грибанич Ілля Іванович сприяло поглибленню знань дітей із звичаями та традиціями нашого краю.



    Давнім і унікальним різдвяним звичаєм в нашому краї було і залишається ходіння із вертепом. Різдвяний вертеп за участі чудової молоді з парафії Покрова Пресвятої Богородиці (Ротонда) допоміг дітям здійснити освітню подорож у давні часи, ознайомитися з історією Різдва, традиціями українського народу, замислитися над тим, що таке добрі вчинки, як кожна людина може допомогти добру перемогти зло.

    Різдвяна зустріч в Ужгородському замку пройшла дуже гармонійно, захопливо та атмосферно, а запрошеним гостями та присутнім намагалися подарувати приємні враження, радість.