«Жива легенда нашої культури»

Стою біля брами музею,
Де сходяться мури столітні,
Де понад святою землею
Творилися події новітні.
                … … …
І в залах тих, ні, не даремно
Старання тут звідкись беруться,
Тож низько вклонімось доземно
Хранителям пам’яті людства.


Ужгород, 2015 рік
В. С. Габорець заслужений
працівник культури України

    Колектив Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького вітає з днем народження відомого культурно-громадського діяча, краєзнавця, культуролога Василя Степановича Габорця. Народився 20 січня 1936 р. у селі Липча Хустского району. Після закінчення навчання в Хустському педагогічному училищі навчався в Ужгородському державному університеті на факультеті української філології, де всі роки навчання був Шевченківським стипендіатом. 

    Усе життя його позначене невтомною працею, прагненням якомога повніше реалізувати свої наміри, спрямовані на піднесення культури й самосвідомості народу. Понад 17 років працював завідувачем відділу культурно-масової роботи, потім секретарем облпрофради, а згодом – в управлінні культури облдержадміністрації, де майже двадцять років обіймав посаду начальника. Багато прекрасних починань, задумів та заходів, які проводилися в області, а саме: фестивалі, конкурси, свята, виставки художників, створення нових художніх колективів забов’язані саме Василеві Степановичу.

    Завдяки ініціативі Василя Габорця на базі кращих хорових колективів була створена обласна філармонія, яка стала своєрідною лабораторією для керівників аматорських хорових колективів, студентів вищих навчальних,  мистецьких закладів.

    Василь Габорець – автор великої кількості книг і публікацій. Зробив величезний внесок в історію культури, етнографії, фольклору. Його поезія щира. У ній чітко видно повагу до людей, вона не тільки зігріває серце, але і звеличує душу.

    Після виходу на заслужений відпочинок його запросили на роботу викладачем культурології в Ужгородський факультет Київського національного університету культури і мистецтв.

    За багаторічну сумлінну працю В. Габорцю присвоєно почесне звання «Заслуженого працівника культури України», нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня.

    В. С. Габорець – член правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Нагороджений відзнаками НСКУ.

    Бажаємо імениннику бадьорого настрою, добра, здоров’я, натхнення, здійснення світлих мрій, яких у Василя Степановича так багато, а також невичерпної молодості душі на довгі роки.