ПАМ'ЯТІ ВАСИЛЯ ФЕДАКА

    «Кожного із нас веде у минуле свій шлях, єднає із ним свій живильний нерв. Звичайно, наскільки ми проникли у нього – залежить не єдино від нас самих, але святий наш обов’язок – вберегти набуток пам’яті людської…» 

 Василь Федак


    Автору цих рядків – Василю Федаку в 2021 році виповнилося би 110 років з дня народження та пройшло 30 років від дня смерті. Василь Васильович Федак (1911–1991) – спортивний журналіст, спортсмен, педагог, тренер, громадський та спортивний діяч, спортивний функціонер та адміністратор (організатор), спортивний фотокореспондент. Цей перелік можна продовжувати і далі.


   Найкращим вшануванням його пам'яті стало видання книги «На Голгофу й назад. Справа Василя Федака». Книга побачила світ наприкінці 2021 р. у видавництві «Арт Економі» у Києві, укладачі Баняс В. В. та Павловець В. А.


   У книзі вміщено й роботу завідувача відділу експозиційної та науково-методичної роботи Михайла Джахмана «Навіки зі спортом». У статті поряд із загальними бібліографічними даними більше уваги акцентовано на журналістській та видавничій діяльності Василя Федака, його намаганнях створити музей спорту на Закарпатті і співпраці зі Закарпатським ОКМ ім. Т. Легоцького.

   У другій частині книги можна ознайомитися з вибраними документами зі слідчої справи Федака №5959, яка зберігається в архіві Управління Служби безпеки України в Закарпатській області.

Михайло Джахман – завідувач відділу експозиційної
та науково-методичної роботи.