НАЙКРАЩИЙ МУЗЕЙ 2022 РОКУ ВІДВІДАЛИ СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ТУРИЗМУ ТА МІЖНАРОДНИХ КОМУНІКАЦІЙ

    У межах навчальних дисциплін «Туристичне краєзнавство» та «Діяльність у сфері гостинності» (к.держ.упр. Кривенкова Р. Ю.) студенти 2- го та 3- го курсів спеціальності «Туризм» факультету туризму та міжнародних комунікацій ДВНЗ «УжНУ» відвідали найкращий музей в області за даними Карпатського інформаційного агентства та Карпатського центру полінгових досліджень (рейтинг грудня 2022 року) – Закарпатський краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького, а також Ужгородський замок як одні з найбільш популярних туристично-краєзнавчих об’єктів Закарпатської області у сфері гостинності.

    Важливо зазначити, що Закарпатський краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького та Ужгородський замок завжди користуються особливою популярністю в туристів та екскурсантів, тому студентам факультету туризму та МК потрібно якомога детальніше дослідити «туристичні родзинки» рідного краю та дізнатись, які експонати та яка інформація найбільше приваблюють відвідувачів до зазначених туристично-краєзнавчих об’єктів у сфері гостинності Закарпаття.

    Закарпатський краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького  є не тільки найбільшим, а й одним з найдавніших музеїв Закарпаття, адже його засновано 20  червня 1945  року під назвою Народний музей Закарпатської України. Через рік, у червні 1946 року, його було реорганізовано в історико-краєзнавчий, а в березні-квітні 1947  року перенесено до Ужгородського замку.

    Якщо за перші три роки заснування музею в ньому знаходилось більше 10  тисяч експонатів, то тепер у музеї зібрано аж понад 200 тисяч, тому студенти та керівництво факультету дуже вдячні в.о.директора Закарпатського краєзнавчого музею ім.  Т. Легоцького Ользі Юріївні Шумовській за прекрасну можливість відвідати особливо цікаві туристично-краєзнавчі об’єкти та за підписання договору про співпрацю між Закарпатським краєзнавчим музеєм ім.  Т. Легоцького і факультетом туризму та МК.

    Студентам було цікаво ознайомитись як з найстарішими експонатами, так і з найсучаснішими: наприклад, з інтерактивними дошками, які встановлені у основних залах музею, за допомогою яких можна побачити інтерактивні карти, знайти та прочитати про різні епохи і володарів Ужгородського замку тощо.

    Особливо цікавими для студентів факультету туризму та МК стали наступні експозиції: 

    1) Експозиція сектору природи (6 залів), де студенти ознайомились із фізико-географічною характеристикою Закарпаття, даними про гори, гірські перевали, водну систему, ландшафтні зони (гірську, передгірну і рівнинну), флору і фауну, художніми діорамами на тему природи рідної області;

    2) Експозиція «Закарпаття у період VIII - початку ХХ століть» (4 зали, 11 розділів, за допомогою яких туристам показано найважливіші історичні етапи Закарпатської області протягом більше, ніж 1000 років);

    3) Експозиція «Кава на жорнах століть» - відкрита з 2016 року. Споживання кави асоціювалось з багатством, тому першими почали кавувати знатні родини Другетів, Берчені та ін. У другій половині ХІХ ст. в Ужгороді з’являються перші кав’ярні. Наприклад, у приміщенні «Корони» діяв магазин-кав’ярня «KAVÉHÁZ», а в 1925 р. в Ужгороді працювало 6 кав’ярень. Відвідувачі можуть ознайомитись з колекцією 29 кавомолок кінця ХІХ - початку ХХ століття. Особливий інтерес представляє млинок, виготовлений ремісниками у нашому краї, зокрема, з села Буштино.

    Cтуденти факультету туризму та МК ДВНЗ «УжНУ» дуже вдячні Ользі Юріївні Шумовській та провідним науковим співробітникам Відділу науково-освітньої роботи Анні-Марії Олейник та Вероніці Петрушці, завдяки яким детальніше ознайомились з туристично-краєзнавчими об’єктами у сфері гостинності Закарпатської області та здобули нові, особливо потрібні, знання у туристичній галузі рідного краю.

    До речі, тепер на території музею діє Виставка пряників, де показано Різдвяні традиції Закарпаття. Виставка буде відкрита до 20 січня 2023 року, на якій відвідувачі музею зможуть поласувати смачними закарпатськими гостинцями.


Кандидат наук з державного управління, доцент кафедри туризму
факультету туризму та міжнародних комунікацій
ДВНЗ «Ужгородський національний університет»
Руслана Юріївна КРИВЕНКОВА