Мартин звичайний – птах 2023 року

Мартин звичайний у зимовому оперенні

    Напередодні Нового року Українське товариство охорони птахів оголосило мартина звичайного Larus ridibundus L. птахом 2023 року. Цю акцію товариство організовує разом із Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Вперше вона відбулася в 1995 році і першою «героїнею» була дуже колоритна сиворакша. З тих пір щорічно птахом року обирають певний вид і збирають інформацію про нього з усіх куточків України.


    Мартин звичайний гніздиться в Україні майже по всій території крім Карпат та Криму. Регулярно зимує біля морського узбережжя, на Дніпрі, поодинокі особини взимку можна бачити в межах міст Ужгорода і Мукачева, на незамерзаючих ділянках річок Латориця, Уж та Тиса. Пташка дуже цікава, тому що протягом року змінює забарвлення. Весною дорослі птахи у шлюбному оперенні. Тоді голова та частина шиї в них темно-коричневого, майже чорного кольору. В осінньо-зимовий період темне забарвлення голови зникає й вона стає білою з бурими плямами та з сіруватими перами на тім’ї й потилиці. Дітки мартинів мають буре оперення на голові та крилах. Дорослими стають на 4-му році життя.


    В Ужгороді за мартинами звичайними дуже легко спостерігати в центральній частині міста на ділянці річки між пішохідним і транспортним мостами. Тут вони присутні майже постійно, тому що люди їх підгодовують, хоч не завжди й корисною їжею. Під час весняно-осінніх перельотів їхня чисельність на Ужі зростає й тоді тут досить шумно. Мартини люблять галасувати і деколи дуже голосно «з’ясовують» відносини між собою. В період міграцій мартини пролітають і над Ужгородським замком.


    Більшість ужгородців і гостей міста називають мартинів звичайних чайками і не підозрюють, що використовують російську назву. В Україні чайка Vanellus vanellus L. – це інший вид. В центрі Ужгорода вона не зустрічається й зовсім не є схожою на мартина. Навчитися відрізняти й не плутати їх можна під час екскурсії по експозиції «Природа Закарпаття» в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького. Тут експонуються опудала чайки, яка у 1996 році була птахом року та інших крилатих «героїв» акції, які представлені у розділі «Птах року».



Руслана Джахман старший науковий
співробітник сектору природи
відділу історії та краєзнавства