ВЕЛИКДЕНЬ В УЖГОРОДСЬКОМУ ЗАМКУ

    Зануритися в атмосферу Великодня, історію і традиції святкування у краї запрошують наукові співробітники музею новою тематичною виставкою, що відкрилася 4 квітня на 3-му поверсі Ужгородського замку. Директор департаменту культури Закарпатськох ОДА Євген Тищук підкреслив, що свято Великодня вважається найсвітлішим, найважливішим святом у християнській традиції.

    Великдень – це свято весни. Воно, як і Різдво, складається з багатьох ритуалів і за своїм характером є центральним весняним обрядом. Тому співробітники відділу історії та краєзнавства поклали за мету висвітлити основні елементи свята  завдяки цікавим оригінальним експонатам. 

    Виразом і символом великодня є паска. «Символ виросшого сонця супроти карачуна, який єсть виразом малого сонця» (Федір Потушняк). Звідси значне місце на виставці відведено спеціальному начинню: декоративні керамічні глечики, великі миски, пасківники, вовняні тайстри (бесаги), пасхальні кошики. Експонування доповнюють декорації з гілок трьох видів верби, яку освячують у церкві на Цвітну неділю. Освячені «шутки» «кутки», «міцки», «бирки», як називають вербу у різних районах краю, кладуть за ікону, матері ударяють своїх дочок по плечах, щоб скорше віддалися, старі люди нею ударяють худобу, бо тоді вона принесе користь за ціле літо.



    Не можемо не згадати і про писанки, як старі, так і нові, і модерні. Цікавий матеріал про писанки ми знайшли у газеті «Літературна неділя» за 1943 рік, у статті Федора Потушняка. Звичай писанок став невід'ємною частиною великодніх обрядів у краї. Адже писанка – маленьке диво, створене руками простої жінки. Наприклад, писання воском було характерне більше для гірських районів. На виставці представлені 10 писанок, знайдених музейниками у с. Лазіщина на Рахівщині у 1980-их роках. Вражає чудовий орнамент, насичений складним геометричним декором і зображенням оленя, риби, надписами «Христос Воскрес». Декілька мальованок, розташованих на керамічній тарілі, були привезені зі Свалявщини у 1960-их роках. Окремо виділені  відписані писанки за старими зразками, які виготовлені провідним науковим співробітником сектору етнографії музею Романом Пилипом.

    Доповнюють виставку «Великдень: історія, мистецтво» авторські роботи Одарки Долгош – модерні різнокольорові писанки, .подаровані знаною мисткинею нашому музею напередодні свята. Розглядаючи мистецький аспект великодньої обрядовості, звертаємо увагу ще на один дарунок. Це великодні листівки та марки незалежної України від відомого колекціонера-філателіста, музейного працівника Володимира Бубняка.

    Виставка триватиме до 5 травня 2923 року.       

Валерія Русин,
завідувач відділу історії та краєзнавства