Фотовиставка. Життя закарпатських ромів у світлинах



    8 квітня відзначається Міжнародний день ромів. Свято приурочене до дати проведення І-го Всесвітнього конгресу ромів у Лондоні в 1971 році та «дня коней» – ромського свята у Трансильванії. Воно встановлене на ІV-му Всесвітньому конгресі ромів у Сероцьку в Польщі 1990 року.

    Закарпаття – багатонаціональний край і п'ята за чисельністю національність – роми. У нашому краї вони почали з'являтися на початку ХV ст., а перше поселення було зареєстроване в Ужгороді у ХVІ ст. Займалися головним чином ковальським ремеслом, торгівлею кіньми, виробництвом саману. Частина з них заробляли на прожиток музикою та танцями. Селилися, як правило, на околицях міст та сіл. Найбільшими місцями компактного поселення ромів на Закарпатті були і є Ужгород, Мукачево, Берегово, Свалява та ін.


    У фондосховищах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького зберігається чудова збірка фотографій, які відображають життя та побут ромів, які проживали в околицях міста Ужгорода у 1920 – 1930-их роках. Значна частина цих світлин була зроблена знаними у місті фотографами Емілом Кантором, Стефаном Качуреком і відомим краєзнавцем Петром Совою. На багатьох фото на звороті є відтиски штемпелів С. Качурека та Е. Кантора і підписи П. Сови.


    До Міжнародного дня ромів на другому поверсі галереї Ужгородського замку відкрито тимчасову виставку світлин. Виставка створена із оригінальних фотографій 1920 – 1930 рр. (та фотокопій виготовлених з оригіналів) із фондів Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького. Частина світлин, які тут представлені виставлені вперше. Фотовиставка буде діяти до 14 квітня»