Дитяча книга — найкращий подарунок захисникам України - до всесвітнього дня дитячої книги

   2 квітня 2023 року в нашій країні Відзначається Міжнародний день дитячої книги. Діючі експозиції музею «Коли гримлять гармати, музи мовчать» представлені історичні світлини, портрети героїчних захисників України, зразки зброї, особисті речі воїнів російсько - української війни 2014 - 2023 років. Серед кількох сотень оригінальних експонатів особливе місце займають дитячі малюнки, подарунки воїнам, грошова допомога солдатам армії. Дуже цікавими і цінними є дві дитячі книжечки "Дорогі наші" та "Дорогі наші з надією на закінчення війни", видані в Ужгороді у видавництві "Графіка" в 2014-му і 2015 роках. У цих книжечках зібрані листи учнів 3-го 4-го класу та їхнього вчителя спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням словацької мови Ужгородської міської ради Яна Поханіча до наших воїнів.

     Розпочинається перша книжка "Дорогі наші" звернення до воїнів. "Вітаю солдати"!

     Я - вчитель початкових класів, громадянин Словаччини, працює в українській школі вже 3-й рік. Україна для мене стала 2-ю батьківщиною, де я познайомився з багатьма чудовими людьми, працює з чудовими, розумними дітками. Я зі своїми учнями вирішив підтримати українських військових, зібравши побажання та малюнки діток у цю книжку. Сподіваюсь, коли ви будете гортати сторінки цієї чудової книжки, - вона зігріє ваші серця, адже мої учні від щирого серця працювали для вас. Ми всім 3-м класом словацької ЗОШ №4 м. Ужгорода бажаємо вам перемоги!!! Щасти вам! Ян Поханіч.


    В другій книжці зібрані листи учні 4-го класу та їхнього вчителя із письмовим текстом. 

"Цю книжку ми присвячуємо нашим дорогим воїнам та переказуємо їм, що мене хочемо ніякої війни і жодної зброї. Ми всі разом побажали, щоб у цілому світі назавжди запанував мир, а на дитячих личках засяяли усмішки".

    Кожен учень класу написав свої побажання воїнам Української Армії і зробив художні малюнки. З хвилюванням читаємо тексти 8-9 річних учнів. Ось які слова написала Андрейчик Діана "Дорогі вояки .Спасибі вам за те, що захищаєте нас і нашу Україну. Ви є найкращим прикладом для мене. Я дуже поважаю вас за вашу мужність і героїзм. Ми всі дуже хвилюємося за вас. Повертайтеся додому живими. Слава Україні ! Героям слава! 


Учениця Неля Петрів написала молитву "Пресвяте серце Ісуса, джерела всякого добра..!"

   Майбутній конструктор Богдан Фейса намалював безпілотника і всі його деталі. Написав такі слова: Шановні солдати! Турбуючись про ваше життя, передаю креслення нового безпілотника, який я придумав і назвав його "Око". Я думаю, що моя розробка допомогла б армії забрати дані про небезпеку. Солдати! Повертайтеся живими! Вас дома люблять і чекають! Такі цікаві і змістовні листи в обох книжках учнів. 

   Хочеться закінчити словами з листа Емілії Федьо. "Я хочу побажати вам удачі, терпіння, сили, здоров’я, а головне Перемоги. Повертайтеся швидше додому. Ви наші Герої." Краще не скажеш. 

Слава Україні! Героям слава!

Орос І.І.