«Наша єдність – наша зброя»

У Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького до Дня Соборності України, до 105-ї річниці від прийняття рішення Хустського з`їзду (Всенародні збори в Хусті) про приєднання нашого краю до України та 105-ї річниці від підписання Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 18 січня проведено науково-освітній захід «До Соборної України».




Захід музейники організували спільно з педагогами та вихованцями КЗПО „Закарпатський обласний центр дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” Закарпатської обласної ради. pавідувач відділу новітньої історії, «Меморіального музею-кімнати ім. А. Волошина» Михайло Джахман ознайомив присутніх із подіями, пов’язаними з Днем Соборності України на території нашого краю.

 Основна увага була приділена 105-ій річниці від прийняття рішення Хустського з`їзду від 21 січня 1919 року (Всезакарпатських народних зборів) про приєднання нашого краю до України. Наступного дня, 22 січня, після з`їзду у Хусті, в Києві було прийнято Акт Злуки, де сказано: «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, ЗУНР (Галичина, Буковина й Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна». Проголошення Акту злуки всіх українських земель в єдину соборну державу увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій. Науковець розповів також про перше офіційне святкування Дня Соборності жителями Карпатської України 22 січня 1939 року.

 Методист відділу національно-патріотичного виховання КЗПО „ПАДІЮН” Віктор Мазур ознайомив присутніх із рухом за возз’єднання українських земель, починаючи від середньовічної історії і закінчуючи подіями 21 січня 1990 року, коли було утворено „живий ланцюг” між Івано-Франківськом та Києвом на честь 71-ї річниці Дня Соборності України. Керівниця відео-студії «Дивосвіт», методист «ПАДІЮНУ» Людмила Бокій презентувала документальний фільм «Українські революції в історії Закарпаття (1917 – 1921).

 Ретроспективний погляд через 100 років», який вихованці відео-студії знімали на основі експозицій та фондових матеріалів Закарпатського ОКМ ім. Легоцького. Юні автори стрічки Богдан Пашко, Єлизавета Петрецька та Олександра Ковтан відзначили, як важливо тепер, у час фальсифікації з боку Росії історії України, вивчати на основі документів та фактів правду про українську незалежність і доносити її до широкого загалу.





https://youtu.be/7_fCbO-nGbY?feature=shared