"Найвідоміші освітні заклади історичного Ужгорода»

24 січня відзначають Міжнародний день освіти, проголошений Організацією Об’єднаних Націй у 2019 році. «Освіта – це найпотужніший інструмент для зміни світу. Вона дає дітям сходи, якими вони можуть вибратися зі злиднів, та шлях до перспективного майбутнього», – наголосили в ООН.


Саме тому з нагоди цього свята старший науковий співробітник відділу науково-освітньої роботи та промоції Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Вероніка Петрушка у співпраці із Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти провела науково-освітній захід: «Найвідоміші освітні заклади історичного Ужгорода» для вчителів історії Закарпаття (18 чол.).




Учасники заходу дізналися, що у 1646 р. в місті була заснована єзуїтська колегія, яка з к. ХVIII ст. діяла як Королівська гімназія Другетів. У 1778 р. в стінах Ужгородського замку почала діяти Ужгородська греко-католицька семінарія, яка вважається першим вищим навчальним закладом на Закарпатті. З її лав вийшли такі видатні постаті, як Августин Волошин, Олександр Духнович, Василь Довгович та багато інших. Особливе значення для становлення педагогічної освіти мало заснування двох педагогічних закладів − учительської греко-католицької чоловічої семінарії (1794 р.) та греко-католицької жіночої вчительської семінарії (1902 р.), де вже готували професійних вчителів.
 

 Ознайомитися з діяльністю цих навчальних закладів можна в експозиціях "З історії духовної культури Закарпаття ХVII-XX ст." та "Ужгородська духовна семінарія - перший вищий навчальний заклад Закарпаття" Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького.  

Окрему подяку хотіли б виразити Юрію Юрійовичу Шимону, методисту навчально-методичного кабінету методики викладання суспільно-гуманітарних та художньо-естетичних дисциплін ЗІППО, керівнику курсів для вчителів історії та громадянської освіти, за організацію заходу на базі ЗІППО.