Патріотично-виховний захід до Дня пам’яті Героїв Крут


Український народ століттями боровся за Незалежну Українську Державу. Було чимало спроб зупинити зазіхання інших держав на українські землі. В славетних війнах і битвах полягло чимало героїв, які поклали своє життя за ідею української державності.


29 січня 1918 р. відбулася одна з таких битв. Саме тоді підрозділи Армії УНР, основу яких складало студенти міста Києва, стримували наступ більшовицьких військ під командуванням Михайла Муравйова на залізничній станції Крути (неподалік Ніжину).

Молоді хлопці, в середньому у віці сімнадцяти-вісімнадцяти років, зуміли призупинити захоплення Києва російськими військами на кілька днів, що дало змогу уряду УНР підписати Берестейський мирний договір з країнами Четверного союзу.

З метою підвищення рівня знань наших школярів про цю важливу історичну подію та виховання в них шанобливого ставлення до героїв боротьби за українську ідею державотворення було проведено патріотично-виховний захід «Герої Крут» та організовано перегляд художньої кінострічки «Крути 1918» режисера Олексія Шапарєва. На захід 29-го січня було запрошено учнів 8-го класу ЗОШ № 12 міста Ужгород (класний керівник − Матій Інна Богданівна).

Окрему подяку хочемо висловити продюсеру фільму Андрію Корнієнко за дозвіл демонстрування кінофільму в стінах Закарпатського краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького.