Поповнення музейної колекції


Замкова гора в Ужгороді та її околиці протягом тисячоліть вабили людей, носіїв багатьох культур, своєю географією та багатствами природи. Внаслідок своєї життєдіяльності вони лишали після себе сліди, культурні шари - розбиті горщики, пляшки, загублені або ж спеціально заховані предмети. Так, зокрема, найвиразнішим слідом були сміттєві ями, що не зважаючи на свою назву є найбільшим скарбом для археологів. Тільки вони дають можливість повноцінно розглянути побут людей, що проживали на нашій землі.
Так попри жахаючу війну на сході нашої держави життя людей продовжується. Під час городніх робіт під Замковою горою місцевими жителями було виявлено саме сміттєву яму, речі з якої задля збереження культурної спадщини нашого краю були дбайливо передані нашому музею.
Так ці речі, або ж супровідний матеріал, нами був датований поч. XVIII - друг. пол. ХХ ст. це свідчить про тривалий процес життєдіяльності на наших теренах.


Із цікавого, нетипова для цього комплексу знахідка - фрагмент кахлі, що датується ХVI-XVII ст. Невідомо, як вона туди потрапила, проте вона є одним зі свідчень багатства та вишуканого смаку тодішніх господарів Ужгородського замку та його околиць - графів Другетів. Також нашу увагу привернули куля, вишуканий ґудзик з рослинним орнаментом, фрагменти скляної посудини та клейма, що дадуть змогу визначити місце її виготовлення.
Колектив нашого музею дуже вдячний жителям нашого краю, що вони не забувають про важливість розвитку і збереження власної, унікальної культури та історії. І незважаючи на невелику кількість надходжень, відносно усієї колекції музею, ми крок за кроком, цеглинка за цеглинкою, зберігаємо і збагачуємо нашу ідентичність для нашого сьогодення та майбутніх поколінь.
Любіть Україну.
Салко А. В.
Зав. сектору археології