Подорож у Царство Фауни

     4 жовтня відзначають Всесвітній день захисту тварин.  Ще в 1931-му році прихильники руху захисту природи, на Міжнародному конгресі, що проходив в італійській Флоренції, враховуючи сумну динаміку розвитку відносин людини і природи, ініціювали установити щорічний  День тварин. Ця дата була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, який помер четвертого жовтня 1226-го року. Святий Франциск з особливою турботою ставився до усіх живих істот, відчував їхню біль і страждання гостріше за свої власні. Згідно легенд, що дійшли до нашого часу, Франциск володів неймовірною здатністю спілкуватися з тваринами, які не тільки не завдавали йому шкоди, а й слухалися та розуміли  його. У зверненнях до вірників святий чернець просив не завдавати тваринам болю, берегти, любити та захищати їх. Франциск Ассизський був одним із перших захисників дикої природи.


     У дні нашої сучасності вже стало доброю традицією влаштовувати в цей день різноманітні масові заходи на тему охорони природи і тварин нашої планети. День тварин проводиться з метою підвищення свідомості суспільства щодо необхідності захисту нашого з вами навколишнього середовища, а так само з метою підвищення активності у сфері захисту тварин, якої потребують не тільки тварини дикої природи, а й наші домашні улюбленці.


     Не залишається осторонь і Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького. 3 жовтня 2017 року для учнів 3-В класу Ужгородської  ЗОШ №5 з поглибленим вивченням іноземних мов (класний керівник Яна Іванівна Шеба) співробітники сектору природи провели науково-освітній захід «Подорож у Царство фауни».




     Учні прослухали розповідь старшого наукового співробітника Михайла Біланича про птахів, які згадуються в Біблії. Разом із старшим науковим співробітником Оленою Бучмей  розгадували кросворд «Бережи тварин» і самі розповідали про тварин. Царством фауни мандрували в залах експозиції  «Природа Закарпаття». Тут  школярі  дізналися про тварин, які жили в минулому на Закарпатті, побачили  рідкісних тварин, які занесені до Червоної книги України.  Завідувач сектору природи Джахман Р. В. нагадала діткам про те, як вони можуть допомагати тваринам: зимою підгодовувати птахів та бездомних тварин, не знищувати просто так комах, плазунів та земноводних і не забувати турбуватися про своїх домашніх улюбленців.