Нові експонати про Августина Волошина та Карпатську Україну поповнили фонди обласного краєзнавчого музею.

    Фонди  Комунального закладу «Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького» Закарпатської обласної ради нараховують понад 150 тис. експонатів. Кілька десятків тисяч представлені в діючих експозиціях та виставках. Щорічно наукові працівники музею збирають, опрацьовують і поповнюють фонди музею на кілька тисяч нових документів, світлин, художніх творів і оригінальних речових експонатів.



    Нові експонати поповнили фонди провідної музейної установи області, зокрема, про Президента Карпатської України, видатного педагога і громадського діяча о. Августина Волошина та період діяльності Карпатської України.
    В експозиції Меморіального музею Президента Карпатської України  Августина Волошина поміщена фотографія періоду автономії Карпатської України «Освячення Українського національного прапора біля церкви села ставне Великоберезнянського округу 14 січня 1939 року прем’єром Августином Волошином». На знімку серед присутніх, зокрема,  -  о. Золтан Шолтес, о. Іван Скиб, парох Ставного, житель села Іван Шелепець, січові стрільці та вірники храму.
    Доповнив діючу експозицію також цікавий документ  - «Свідоцтво про закінчення підготовчих курсів для учителів горожанських шкіл Катерини Шелепець.   1 серпня 1937 року». На експонаті є підпис голови учительської громади, директора Ужгородської вчительської гімназії о. Августина Волошина. Ці та інші цікаві документи і матеріали передав музею кандидат технічних наук, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, активний громадський діяч В. І. Шелепець     
До нинішнього часу працівники музею шукають і знаходять нові документи, світлини, спогади про Президента Карпатської України. Одне з найкращих видань про о. Августина Волошина, що вийшло цього року у всеукраїнському державному видавництві «Карпати» - книга «Августин Волошин: два ювілеї». В цій книзі оприлюднено понад 350 нововиявлених унікальних документів-поздоровлень до 50-ти річчя і 60-ти річчя з дня народження видатного педагога, політичного і громадського діяча, директора Ужгородської вчительської семінарії о. А. Волошина. Нове видання також  представлено у вітрині серед найбільш цінних експонатів меморіальної кімнати-музею.
    Експозицію «Карпатська Україна. 1938 – 1939 р. р.» доповнив новий, надзвичайно цінний документ - «Присяга Миколи Вайди на вірність народу Карпатської України від імені Української молоді Підкарпаття». Слова, сказані в цій клятві майже 80 років тому, є дуже актуальні і сьогодні: «… в смутку, в жалю але з великою Святою надією, ставаймо до праці, молоді Українці і Українки. Втіхамірім наш народ, подаймо йому надію на краще завтра. Чекає нас велика праця, будувати нове Українське Підкарпаття де зарядим самі по своєму смаку та де будемо самі між собою.
Українське Молоде Підкарпаття до праці.
Слава Україні.
Велика Копаня, в ночі 02.11.1938 року
Микола Вайда».

    На окремому стенді в експозиції «Карпатська Україна» представлені портрети депутатів Першого Сойму, обраних на виборах 12 лютого 1939 року. Тепер стенд доповнили два знімки: Петра Поповича – хлібороба з Великих Лучок Мукачівського району та Василя Лацанича – вчителя з Великого Березного, які передав музею В. І. Шелепець.
    Кандидат історичних наук І. М. Чаварга передав меморіальному музею А. Волошина ксерокопію рукопису справи Августина Івановича Волошина за № Н-17681, оригінал якої нині зберігається в одному з архівів Російської Федерації.
    Цікава історія появи копій справи в Закарпатській області. В кінці 80-х років ХХ ст. громадськість області вимагала достовірних знань про справжню історію Карпатської України і, зокрема, діяльності, арешт і останній період життя її Президента Августина Волошина.
    Тому за рекомендацією обласних керівних органів Управління КДБ по Закарпатській області запросило з центрального архіву КДБ СРСР справу А. Волошина за № Н-17681. Коли справа попала в руки п. І. М.Чаварги, то він вирішив переписати її повністю від аркуша до аркуша із зазначенням сторінок. Справа нараховує 78 аркушів. Тим самим він зробив величезну користь в інтересах наукової громадськості для правдивого вивчення важливої сторінки історії Закарпаття та останніх місяців і днів життя о. А. Волошина.
   Поява в області справи про арешт і допити А. Волошина дала можливість І. М. Чаварзі в 1995 році у співавторстві з М. М. Вегешом і В. В. Туряницею видати книжку «Смерть президента (Останні дні життя і смерть Президента Карпатської України Августина Волошина)».
    Дирекція музейної установи висловлює глибоку подяку активістам-краєзнавцям В. І. Шелепцю та І. М. Чаварзі за подаровані музею безцінні реліквії з історії області та сподіваються на подальшу плідну співпрацю.
Іван Іванович Орос,
завідувач відділу музею.