Нова виставка музею «Президент Карпатської України о. Августин Волошин (1874-1945 р.р.) та Карпатська Україна (1938-1939 р.р.) в філателії»

     Напередодні 14-ї річниці з дня народження Президента Карпатської України о. Августина Волошина та 79-ї річниці проголошення Карпатської України в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відкрита стаціонарна виставка «Президент Карпатської України о. Августин Волошин та Карпатська Україна в філателії». На ній представлено близько 60 нових експонатів, придбаних музеєм у відомого колекціонера м. Ужгорода п. Володимира Бубяка.





     Виставка дуже цікава тим, що засобами поштового зв’язку: листівками, зображеннями на конвертах, поштовими марками, ювілейними штемпелями показана діяльність та значимість цих вікопомних подій впродовж всього періоду незалежності Карпатської держави.
     В тій частині виставки, де представлена діяльність о. Августина Волошина показані експонати про пам’ятні місця, пов’язані з його життям: Келечин, Ужгород, Хуст, його педагогіка, громадсько-політична, просвітницька робота.


     Показаний Ужгородський Кафедральний собор, де багато десятиліть о. А. Волошин був греко-католицьким священником та будинок крайової «Просвіти», де він був засновником і беззмінним заступником керівника цієї поважної громадської організації.
     Більш широко показана його діяльність на посту прем’єр-міністра автономної Карпатської України, організацією роботи про проведенню виборів до Сойму та засідання Першого Сойму Карпатської України 15 березня 1939 року. Представлений основний документ, прийнятий Соймом - «Конституційний Закон ч. 1», де Карпатська Україна є незалежна Держава.
     На виставці бачимо пам’ятники о. А. Волошину в Ужгороді на Келечині, меморіальні дошки на будовах, де він жив і працював та відзначення роковин діяльності А. Волошина за кордоном.
     В експозиційному залі музею «Карпатська Україна» продовження цієї цікавої виставки. Тут десятки нових експонатів про етапи становлення і створення славної сторінки Карпатської історії – Карпатської України: Степана Клочурака, Юліана Ревая, Августина Штефана, Юлія Брацайка, видатних діячів: Василя Гренджі-Донського, братів Климпушів, сотника Олександра Блестіва. Представлено кілька художніх плакатів цього періоду із закликами йти на вибори та ставати в ряди «Карпатської Січі». 
     Найбільше документів про проведення в Хусті історичного Сойму та прийнятих на ньому державотворчих документів. В той час була випущена всього одна поштова марка «Карпатська Україна, Перший Сойм», яка на виставці показана крупним планом в різних виданнях. Бачимо Українські Крути на Закарпатті Красне Поле та Пам’ятник-Меморіал полеглим у бою захисникам Карпатської України – січовим стрільцям. Кілька історичних конвертів про вшанування пам’яті борцям Карпатської України на Закарпатті і Меморіал карпатським січовикам на Верецькому перевалі, пам’ятник на могилі січовиків на Замковій горі в Хусті, пам’ятник полковнику М. Колодзінському у Великому Бичкові.
     Відкриття виставки відбулося в Ужгородському замку в експозиції Меморіальної кімнати-музею Президента Карпатської України о. А. Волошина 13 березня 2018 року саме в день 16-тої річниці створення музею. Відкрита виставка  є продовженням до основної експозиції музею і ще більше  значимість великих постатей і дат в українській історії і нашої області зокрема. На відкритті виставки виступили заступник директора з наукової роботи Делеган М. В., завідуючий відділом історії Карпатської України п. Орос І. І. та збирач цих документів, колекціонер п. Бубняк В. Й. 
     Виставку оглянули численні гості музею, тож запрошуємо ужгородців та гостей міста на екскурсії по експозиціях та виставках музею.

завідуючий відділом історії
Карпатської України п. Орос І. І.