Активізація реставраційної роботи музею

 
     29 листопада 2018 року відбулося чергове засідання Реставраційної ради музею, на якому проаналізовано стан реставраційних і консерваційних робіт у 2018 році. З інформацією про підходи у відборі відповідних експонатів, методів, технологій, рецептур матеріалів і використаних інструментів для проведення робіт з консервації та реставрації виступили зав. сектором реставрації К. І. Кліса та художник-реставратор Р. І. Мурник.

За безпосередньої участі реставраторів проводився демонтаж, створення і оформлення трьох експозицій та однієї виставки. Зокрема, демонтаж експозиції “Духовної культури”, оформлення тимчасової виставки “Нові надходження музею” до Дня музею, а також експозицій «З історії духовної культури Закарпаття» і «Холодна та вогнепальна зброя XVI-XX століть».

Завдяки зусиллям реставраторів гості замку мають змогу бачити відреставровані скульптури Геракла і Гермеса, стародавні пічки з литва та багато інших експонатів з дерева й металу.

Художник-реставратор Крістіна Кліса розповіла про подальші етапи реставраційно-консерваційних робіт та методи й технологію реставрації двох експонатів з наочною демонстрацією: картини ХVIII століття “Різдво Богородиці” та старовинної скрині ХVIII століття.

До реставраційних робіт вперше у 2018 році залучалися студенти Закарпатської Академії мистецтв, співпраця з якою продовжуватиметься і надалі.

Радою позитивно оцінено роботи з реставрації та консервації експонатів музею та погоджено основні заходи, спрямовані на збереження експонатів основного та науково-допоміжного фондів музейного зібрання, які доречно провести у 2019 році, зокрема за такими напрямками:

- участь в оформленні експозиції «Художнє та побутове литво Закарпаття», у доповненні експозицій «Закарпаття між двома світовими війнами» (біля 100 експонатів), експозиції, присвяченої діяльності Т. Легоцького (в т. ч. скриня цехова мукачівських бондарів), експозиції «Історія духовної культури «Закарпаття» (завершення реставраційних робіт картини ХVIII століття “Різдво Богородиці”), оформленні виставки пам’ятних архітектурних елементів з церкви Святого Юрія на Замковій горі;

- консервація знахідок з розкопок та участь у розкопках і консервація археологічного металу Латенської культури;

- обстеження експонатів у експозиційних й виставкових залах, а також у фондах для виявлення тих, що потребують реставрації.

Предметом обговорення Реставраційної ради стало також питання необхідності дослідження та поліпшення умов роботи реставраторів, надання можливості реставраторам періодично вивчати та знайомитись у спеціалізованих реставраційних закладах Міністерства культури України з новими методами і матеріалами, які використовуються для консервації музейних цінностей.

Керував роботою Реставраційної ради заступник директора з наукової роботи музею, голова Реставраційної ради М. В. Делеган.