Знаменна подія в історії Закарпаття.

     28 жовтня виповнилася 75-та річниця звільнення Радянською армією міст  і сіл Закарпатської області й усієї території України від німецько-фашистських загарбників та їх сателітів. В Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Тиводара Легоцького діє експозиція «Закарпаття в роки Другої світової війни». В ній на базі історичних фотографій, речових експонатів, особистих речей воїнів представлений цей важливий період історії краю.


     Після визволення території України, одним з першочергових завдань Червоної армії було звільнення Закарпаття. Враховуючи важливість Карпатського напряму і особливості бойових дій в гірських умовах, був створений 4-й Український фронт під командуванням досвідченого, загартованого у боях генерал-полковника І. Ю. Петрова.

     Фронту треба було подолати найбільш високі частини Східних Карпат довжиною 300 км. Головна смуга оборони ворога була зосереджена на лінії «Арпада», яка мала довжину 350 км. і 100-120 км. вглиб. На ній було побудовано сотні оборонних інженерних воєнних споруд.

     У другій половині вересня 1944 року розпочалися безпосередні бої за Карпатські перевали і 18 жовтня війська 4-го Українського фронту оволоділи ними. Боями за Карпатські перевали розпочалося визволення Закарпаття.

     В результаті Карпато-Ужгородської наступальної операції були звільнені 16 жовтня м. Рахів, 24 жовтня м. Хуст, 26 жовтня м. Мукачево, 27 жовтня м. Ужгород. 28 жовтня 1944 року було завершено звільнення всіх українських земель від німецько-фашистських загарбників.

     Загальні втрати військ 4-го Українського фронту, які діяли на Закарпатті, склали 64 тисячі бійців (13,5 тис загиблих і 50 тис поранених) із 264 тисяч усього особового складу.

     Після звільнення території Закарпаття 7 тисяч краян вступили до лав Чехословацького армійського корпусу генерала Людвіка Свободи та 20 тисяч до лав Радянської армії. За даними «Книги пам’яті» 50 тисяч 300 закарпатців воювали у складі різних формувань проти фашистських загарбників.

     На Закарпатті знаходяться 42 військові кладовища і окремі братські могили в яких поховано 3147 воїнів. Найбільшим з них є Пагорб Слави в Ужгороді, де спочивають 924 бійці. Вічна Слава визволителям області!

     В області є 20 пам’ятників і пам’ятних знаків про Другу Світову війну. Експонати музею в повній мірі розкривають цю героїчну і трагічну сторінку нашої історії, дають можливість відчути, якою важкою ціною вдалося звільнити наші землі від фашистського поневолення.

     В багатьох закарпатських сім’ях період Другої Світової війни залишив гіркі сліди втрат на полі бою чи в тюремних застінках, концентраційних таборах.

     Наш обов’язок – об’єктивно, мовою експонатів, показати цю важливу подію в історії області.