Музей – до Дня захисника України

В рамках договору про співробітництво між Закарпатським обласним краєзнавчим музеєм імені Тиводара Легоцького та громадською організацією «Закарпатська асоціація територіальних громад» до Дня захисника України в музеї демонструється стаціонарна фотовиставка «Війна за мир». На ній представлено понад 80 оригінальних експонатів та документальних фотознімків.


Світлини збиралися більше року клопіткою і небезпечною працею фотографів, журналістів та солдатів на передовій. Тут знімки з відеотеки «Карпатської Січі» - фотографів Мирослава Мисли (посмертно), Вікторії Пришутової, Алли Федорченко, Ірини Цвіли. Представлені Український прапор з підписами бійців, листи воїнів учням Закарпаття і т. ін.


Історичні фотознімки демонструють формування та бойовий шлях батальйону «Карпатська Січ». В складі добровольчого батальйону переважна кількість закарпатців. Багато бійців – воїни з усієї України та багатьох країн світу.

На знімках бачимо бойові дії та оборону української землі в районі Донецького аеропорту, повністю зруйнованого приміського села Піски, зруйновані вежі аеропорту, руїни церкви, школи, житлових будівель. Крім подій на фронті – будні та відпочинок бійців, дні народження, весілля, короткі хвилини дозвілля.


На кількох знімках обличчя командира «Карпатської Січі» - Олега Куцина (псевдо «Кум»), голови ВГО «Сокіл», заступника командира Юрія Черкашина («Чорнота»), пораненого у 2015 р. в бою за Донецький аеропорт, Леоніда Москітіна «Лавриновича» - бійця, який загинув на фронті, Олександра Болтяна – депутата Перечинської міської ради, воїна батальйону.

Слід відмітити знімок, на якому бачимо «Зохана», українця з Ізраїлю, з Тель – Авіва. На Українському прапорі він написав слова: «Не важно сколько тысяч лет вы сражаетесь за свое спокойствие – важно кто сражается с Вами рядом!».


З актуальною і цікавою виставкою вже ознайомилися десятки тисяч відвідувачів. У книзі відгуків гості музею залишили багато зміствних відгуків. Ось що пише про виставку Л. Пушкар: «Звичайні українці бажають стати вільними людьми й жити нормальним людським життям. Мріють щоб їх держава стала демократичною європейською, яка визнає основні людські права і свободи. Але вороги України, як на її території, так і поза її межами намагаються цьому процесу перешкодити.

Трагічні сторінки історії України, це сторінки героїчної боротьби за її волю та незалежність. Найновіша сторінка цієї історії пишеться якраз у наш час, а її автором є й Ви, члени добровольчого батальйону «Карпатська Січ».


Звичайно сумно, що ця найновіша сторінка й трагічна сторінка нашої історії припала якраз і на Вас, але, здається, така доля.

Теперішня війна на сході України є продовженням Майдану. Я дійсно гордий за Вас, гордий за те, що і в нашому закарпатоукраїнському краї є хлопці сумлінні, відважні та нескорені, які стали на захист власної Країни, власної гідності. Ви є дійсні герої, тому що Ви не боїтеся дивитися смерті прямо у вічі й не жалкуєте свого життя за краще майбутнє своєї Країни.

Слава Україні! Героям Слава! Бережіть себе!».


Багато відвідувачів виставки упізнали себе, своїх родичів чи знайомих. Хочеться завершити враження про виставку словами одного з відвідувачів музею: «Все що відбувається в зоні бойових дій – це наша історія. Пройде зовсім небагато часу, як все, що там відбувалося буде набирати все більшого значення. Вдячний всім, хто брав участь у створенні фотовиставки «Війна за мир»: фотографував, організовував цю виставку, презентує її в різних регіонах. А тим, хто бере участь у бойових діях, захищає нашу незалежність низький доземний уклін, Божого Вам благословення та перемогу, а тим хто віддав за нас своє життя – Вічна пам’ять. Героям Слава!».

Завдяки творчій співпраці з громадською організацією «Закарпатська асоціація територіальних громад» та воїнами 15 гірсько-штурмового батальйону експозиції і виставки музею постійно поповнюються новими цікавими експонатами.

Надіємося, що нова українська влада разом з усім народом докладуть максимум зусиль, щоб якнайшвидше припинилася ця проклята війна на Сході України і настав на нашій землі довгоочікуваний мир.

Запрошуємо ужгородців та гостей міста, хто не бачив виставку, оглянути її в стінах древнього Ужгородського замку.

Орос І. І. – завідувач відділу історії Карпатської України, 
Меморіального музею Августина Волошина, 
Меморіального комплексу «Красне поле»