Турбота про майбутнє

     Справа розв’язання глобальної проблеми з твердими побутовими відходами є дуже нагальною. Подолати цю проблему можливо тільки шляхом зміни суспільної свідомості зі споживацької на екологічну, дружню до довкілля. І найкраще формувати екологічну свідомість із ранніх літ.  Саме тому 30 жовтня 2019 року співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького М. Біланич та Р. Джахман взяли участь у тематичному заході «Чисте довкілля – чисте сумління», який відбувся на базі ЗОШ № 9 м. Ужгорода та на околицях с. Стрипа (Ужгородського району). У співпраці з Інститутом еколого-релігійних студій (ІЕРС), ГО «Паралельний світ» та вчителями школи була реалізована мета заходу. Зі вступного слова директора ІЕРС О. Бокотея учні довідалися про важливість роздільного сортування твердих побутових відходів та про їхню шкідливість для довкілля і людини, проглянули серію відеороликів про необхідність сортування відходів та їхню подальшу переробку з роз’яснювальним коментарем завідувача сектору природи музею М. Біланича. 


  А старший науковий співробітник сектору природи музею Р. Джахман провела чудовий майстер-клас на тему «Друге життя відходів», під час якого слухачі мали змогу навчитися перетворювати різного роду побутові ТПВ на цікаві сувеніри та практичні речі. Зі способами створення корисних виробів із відходів деревини учнів ознайомив голова громадської організації «Паралельний світ» Андрій Доніченко. 

     Важливим є те, що діти мали змогу допомогти природному навколишньому середовищу на практиці, взявши безпосередню участь в очистці природних ділянок довкілля від ТПВ та після всієї проробленої роботи активно відпочити, ознайомлюючись з осінньою природою околиць с. Стрипи.