Новинка краєзнавчої літератури

Вийшла друком друга книга «Серії навчальних видань з історичного екскурсознавства Закарпаття» – «Екскурсії Закарпаттям» за редакцією Романа Офіцинського. Видання побачило світ під грифом Національної спілки краєзнавців України.


У пропонованому посібнику п’ять розділів основної частини, що укладені за проблемно-тематичним принципом. Кожний розділ поділяється на три підрозділи. У додатках уміщені довідкові матеріали ще для трьох можливих екскурсій. Привертають увагу підрозділи "Стежками опришка Пинті" (Валентина Горнецькі), "Меморіали героям Карпатської України" та "Визначні закарпатські святині" (Роман Офіцинський), "Етнографічні експозиції Закарпаття" (Василь Коцан), "Колочава – село опришків і музеїв" (Михайло Делеган), "Гамора – ковальська перлина" (Ольга Петровці, Володимир Продан), «Княгиня. Місце падіння метеорита» (Федір Шандор) та ін.

Авторський колектив навчального посібника склали дев’ять творчих особистостей, різні за освітніми спеціальностями і родом занять, але тісно пов’язані з прикладною історією. Двоє з них – працівники музеїв. 

Видання посібника – перша спроба висвітлення минулого Закарпаття у вигляді навчального посібника з історичного екскурсознавства, але не вичерпна в тематично-змістовному сенсі. Заслуговує розробки і популяризації низка тем, зазначається у передмові до посібника, що не охоплені посібником. 

«Екскурсії Закарпаттям» - вдале продовження серії, започаткованої у 2017 році виданням «Екскурсії Ужгородом». 

Пропоноване видання корисне для екскурсоводів, викладачів, студентів, учителів, учнів та усіх шанувальників минулого і сьогодення Закарпаття – найзахіднішого регіону України.