Майстерклас «Писанки від птахів»

    Весна –  особливий період у житті птахів. Вони паруються, будують гнізда та  відкладають яйця, з яких народжуються пташенята. З давніх часів  пташине яйце вважають символом зародження Всесвіту. Його розмальовують на Великдень і тримають до наступного року як оберіг.  Традиція ставити власноруч розписане  яйце у будинку означало продовження роду і захист від зла.

    23 квітня наукові співробітники сектору природи відділу історії та краєзнавства організували для учнів 2 Б класу ЗОШ №5 майстер-клас «Писанки від птахів».  Старший науковий співробітник сектору природи Руслана Джахман розповіла діткам про птахів, яких можна зустріти у парку Ужгородського замку. Тут постійно живуть синички, повзики, ворони, горобці та дрозди чорні. Влітку гніздиться горихвістка чорна, ластівки,  шпаки, а восени залітають зеленяки, щиглики, костогризи і золотомушки жовточубі – одні з найменших пташок в Україні. Загалом у замковому парку зафіксовано більше 40 видів.

    Пташині яйця дуже різноманітні. Вони різняться за розмірами, кольором та формою. Деякі з них нагадують справжні писанки та крашанки.   Під час майстер-класу дітки власноруч виготовили декоративну писанку топер із картону і розмалювали їх пташиними візерунками. Сині з чорними крапочками яйця відкладають самки дрозда чорного, а білі з червоними цяточками – синички. Такий виріб, виготовлений власноруч  із картону та залишків шпалер, буде чудовою прикрасою до будь-якої композиції.

    У експозиції «Природа Закарпаття» другокласники знайомилися з пташиним різноманіттям Закарпатської області, дізналися яких пернатих занесено до Червоної книги України та шукали пташині гнізда. На виставці «Повітряні акробати ночі» розглянули світлини кажанів. Це єдині ссавці, які, так як і птахи, можуть літати.