Традиція писанкарства на Закарпатті ХХ – поч. ХІХ ст.

    В п'ятницю о 14 годині в ЗОКМ відбудеться лекція та майстер-клас для студентів Закарпатської академії мистецтв.

Лекцію проводить
ПИЛИП Роман Іванович

    Кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв. Провідний науковий співробітник відділу історії та краєзнавства, сектору краєзнавства Закарпатського обласного музею ім. Т. Легоцького.

Лекція: Традиція писанкарства на Закарпатті ХХ – поч. ХІХ ст.
    На лекції студенти академії познайомляться з художніми та локальними різновидами традиційної писанки українців Закарпаття ХХ ст. Виявлять закономірності еволюції її художньої системи. З’ясують роль писанки в традиційній культурі Закарпаття початку минулого століття.



Майстер-клас: Традиційна воскова техніка писанкарства на Закарпатті.
    Також на майстер-класі ми відтворимо автентичні писанки з фондових збірок ЗОКМ. Відпишемо традиційні писанки початку минулого століття в традиційній восковій техніці з колекції. Оновлені взірці писанок поповнять збірку музею.



    Нашою метою є ознайомити молодь з писанкою, як духовною та матеріальною спадщиною нашого народу. Популяризувати традицій писанкарства та розкрити семантику орнаментальних мотивів на писанках сторічної давнини. Таким чином ми намагаємось перекинути місток з минулого до сьогодення.