Робота реставраторів не припиняється


    30 березня 2020 року відбулося чергове засідання Реставраційної ради музею.

    Художники-реставратори музею Крістіна Кліса та Роман Мурник розповіли про хід виконання реставраційних робіт та відбір музейних предметів, що потребують консервації та реставрації з метою їх подальшого розміщення в експозиціях музею. Виходячи із стану збереження музейних предметів запропонували методи консервації та реставрації.

    Реставраційна рада внесла зміни до Програми консерваційно-реставраційних заходів, спрямованих на збереження музейних предметів, зокрема кераміки і залишків кахлів, знайдених під час розкопок в Ужгородському та Невицькому замках. 

    Для реставрації відібрано також три полотна, що мають історичну та художню цінність. Це олійні живописи «Портрет Лайоша Кошута» художника Геверле XIX ст. і «Млин»  художника Імре Ревеса, XIX ст., а також картина із старозавітним сюжетом невідомого художника XVIII ст.

    Процес реставрації грубки XIX ст. та реконструкція печі XVI – XVII ст., що походить з Невицького замку, відбуватиметься у поєднанні досвіду художників-реставраторів музею та набуттям навичок і майстерності студентами Закарпатської академії мистецтв.

    Для завершення реставраційних робіт старовинного секретеру XVIII ст. художник-реставратор Роман Мурник виготовить фурнітуру за зразками оригінальних фрагментів з латуні.

    Консервація та реставрація музейних предметів, яку виконуватимуть художники реставратори музею дозволить у співпраці з відділом історії та краєзнавства оновити діючі та відкрити нові експозиції.

    На засіданні також було приділено увагу участі реставраторів в оформленні експозицій та виставок.

    Керував роботою Реставраційної ради в.о. директора музею, голова Реставраційної ради М. В. Делеган.