Виставка "Августин Волошин та Карпатська Україна в документах та пам’яті народній"

    15 березня 2022 року в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відбулося відкриття тематичної виставки «Августин Волошин та Карпатська Україна в документах та пам’яті народній», присвяченої 83-ій річниці Карпатської України, 148-ій річниці з дня народження Августина Волошина та 20-річчю створення та діяльності у музеї «Меморіальної кімнати-музею Президента Карпатської України Августина Волошина». 

     Відкриття музею було приурочено до 63-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України та 128-річчя з дня народження визначного педагога, вченого, знаного громадського, культурного, політичного і державного діяча, Президента Карпатської України о. Августина Волошина.  З  часу його відкриття оригінальне зібрання відвідали і оглянули сотні тисяч глядачів, багато учнів, студентів; проведено сотні тематичних і оглядових екскурсій.


    Музей також оглянули велика кількість державних, політичних, культурних діячів нашої країни та із-за кордону. На базі експозиції проведено десятки святкових заходів до дня народження і смерті Августина Волошина, подій Карпатської України, до Дня Незалежності України.

    Постійно діюча експозиція весь час поповнювалася новими цікавими експонатами, на її основі було підготовлено ряд цікавих тематичних виставок. До 10-річчя діяльності музею працівниками відділу була підготована виставка «Родинна спадщина Августина Волошина повернулася на Батьківщину». До 80-річчя Карпатської України експонувалися виставки «Августин Волошин і Карпатська Україна в філателії» та художня виставка «Карпатська Україна у портретах» заслуженого художника України, академіка Михайла Беленя. В новозбудованому виставковому залі  Меморіального комплексу «Красне Поле» було відкрито нову постійно-діючу виставку «Карпатська Україна 1938-1939 рр. – героїчна сторінка історії нашої держави».

    До 20-річчя діяльності Меморіальної кімнати-музею створена нова виставка «Августин Волошин та Карпатська Україна в документах та пам’яті народу». На ній представлені нові документи і матеріали, які ніколи раніше не експонувалися.

 
    Якщо раніше більша увага приділялася постаті Августина Волошина як державного, політичного, громадсько-культурного діяча, визначного педагога, то сьогодні представлено більше документів та історичних фотознімків про родину о. Августина Волошина, його сестер, племінників, їхній побут та дозвілля. Головний експонат виставки – сімейний альбом родини Елеонори Дутки, молодшої сестри о. Августина Волошина. Вона була дружиною пароха с. Невицьке о. Михайла Дутки. В їх сім’ї народилося п’ятеро дітей – два сина і три дочки. Дві племінниці А. Волошина, Ольга і Емілія Дутки зберігали і весь час переховували родинну спадщину Президента Карпатської України і наприкінці життя в 2006 р. передали її на вічне зберігання у фонди музею. Основу виставки нині складають матеріали цієї родинної спадщини.

     На виставці представлені історичні фотознімки 20-30-х р. с. Невицьке, парафіян, родини сільського священника о. Михайла Дудки. На кількох знімках бачимо о. Августина Волошина та його дружину Ірину Петрик у гостях у сільського пароха о. Михайла Дутки в Невицькому. Вони в оточенні всіх родичів і племінників. На кількох світлинах бачимо храм Покрови Богородиці в Невицькому та Хресний Хід парохіян до сусіднього села Доманинці. Цікавими є знімки Невицького замку, його околиць та дозвілля мешканців навколішніх сіл. Кілька фотознімків присвячені вінчанню молодої сімейної пари в храмі с. Невицьке, яке проводить о. Михайло Дутка. 




Молодша сестра о. Августина Волошина Ольга була викладачкою в Ужгородській жіночій вчительській семінарії. Два роки посаду директора цієї навчальної установи обіймав о. Августин Волошин. На виставці представлені кілька історичних світлин – Ольга Волошин серед педагогів семінарій, серед сестер Василіянок (ЧСВВ) та ін.

      Кілька оригінальних світлин присвячені родині о. Августина Волошина в Празі у роки Другої світової війни та його рідних після війни. Представлений родинний будинок в Празі в районі Сміхов, під Ліпками 11, сімейну капличку в середині будинку та рідних сестер Ольгу, Олену та їхніх племінниць.

      Свій заповіт Августин Волошин писав два рази. В діючій експозиції представлений другий повний текст заповіту 1944 року. Нині ми представляємо перший рукописний текст від восьмого червня 1938 р. та друкований з виправленням текст від четвертого липня 1938 р., написаний при свідках Михайлу Бращайку та Людвігу Міню.

     Після арешту і смерті о. Августин Волошин його рідні племінниці весь час боролися, писали клопотання про його реабілітацію та повернення чесного імені. На виставці представлені клопотання Ольги Дутки –Туркеняк перед канцелярією Президента Чеської Республіки у Празі від 28 липня 1995 р. до Посольства України в Чеській Республіці від 13 січня 1994 р. Писала листи до ФСБ Росії про місце поховання о. Августина Волошина.

         Серед експонатів виставки газета «Нове життя» (51-52), тижневик союзу русинів-українців Словаччини з публікацією Миколи Мушинки про сестру Володимиру (ЧСВВ), племінницю о. Августина Волошина 2003р. Вона після війни пройшла всі сходинки пекла лише за те, що була з родини Августина Волошина та щирим патріотом України. Її заслуга в тому, що ми сьогодні володіємо родинною спадщиною сім’ї Волошина.


    Надзвичайно цінний і цікавий експонат виставки Свідоцтво про прийняття о. Августина Волошина в члени товариства св. Франциска Сальського – католицької чернечої конгрегації папського права 20 вересня 1904 р. Підпис Генерального голови Селезіанців Мігая Алдояна. Цей документ говорить про ще одну досі невідому сторону духовного життя о. Августина Волошина.
     Кілька нових експонатів на виставці по історії Карпатської України. Представлені «Урядові вісники», друковані органи Уряду Підкарпатської Русі (Карпатської України) від 12 січня 1939 року з оголошенням «Про розписання виборів до Першого Сойму Карпатської України та № 3 від 20 січня 1939 р. «Оголошення міністерства внутрішніх справ Карпатської України про розпуск політичних партій в Карпатській Україні» 16. І. 1939 р. 

     Ще один цікавий цінний експонат періоду Карпатської України –  «Привітання Прем’єр-міністру Карпатської України о. Августину Волошину та Уряду Карпатської України з нагоди Різдвяних свят від дирекції та педагогічного колективу Великобичківської класичної гімназії чину ОО Василіян  5 січня 1939 р. Цей документ важливий в кількох вимірах. Вже на п’ятий день відколи використовується подвійна назва нашого краю, тут зазначена назва Карпатська Україна, ім’я А. Волошина названо «Батько відродження» підписали цей документ понад 15 педагогів, а це повний штат гімназії, серед яких відомі вчителі Андрій Алиськевич, Федір Потушняк, Микола Грицак та інші.

     На виборах до Першого Сойму Карпатської України 12 лютого 1939 р. було обрано 32 депутати. Найбільш відомі імена і їхні світлини представлені в експозиції Карпатської України. Нині ми подаємо ще три фото-портрети депутатів Сойму Поповича Петра, обраного від жителів с. Великі Лучки, Лоцанича Василя вчителя з Великого Березного та Ігнатко Івана – жителя с. Білки Іршавського району.