Відпочинок в Ужгородському замку

Творчі майстер-класи для вимушених переселенців від педагогів ПАДІЮНу

Ангел на крилах принесе мир, квіти стануть символом перемоги, а голківниця, гаптована шовковими стрічками, нагадуватиме про біль війни. Це майстер-класи від педагогів ПАДІЮНу для вимушених переселенців. Малюнки та вироби діти заберуть із собою. А поки їх створюють – відволікаються.

Posted by Tv21 Унгвар on Thursday, March 24, 2022

     Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького спільно з Закарпатським обласним палацом дитячої та юнацької творчості «Падіюн» провели освітньо-розважальний захід для тимчасово переміщених в місто Ужгород дітей. 

     Теперішні події в Україні стали для нас усіх великим викликом та морально травмуючим фактором для багатьох осіб, а особливо дітей. У ХХІ ст. в Україні росте покоління тих, хто народився під звуки снарядів та кулеметів. За свої 9, 10, чи 12 років вони вже прожили доросле життя. Тому вкрай важливо, щоб ми, дорослі, стали джерелом підтримки та допомогли молодому, підростаючому поколінню справитися з таким стресом.


    Співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею намагалися створити дітям відпочинок, щоб вони відволіклися від страшних подій та відчули жагу до життя, повірили у перемогу та добро. Дітки мали можливість зануритися у чарівну атмосферу міста Ужгорода та відвідати його перлину – старовинну фортецю – Ужгородський замок. Ознайомитися з багатьма колекціями давніх речей.

    Вони прийняли участь у багатьох майстер-класах. Своїми руками гаптували шовковими стрічками. Це одна із конструктивних ланок української національної духовності, морально-етичної та матеріальної культури.


    Майстриня з «паперопластики» навчала дітей, як з допомогою лише паперу та олівця можна відчути повну свободу дій і виразити свої думки. Юні митці створювали свої художні твори, малюючи тільки лініями.

    Велике задоволення юні таланти отримали від декоративного розпису на рослинну тематику. Колись люди оздоблювали таким розписом свої домівки у вільний від домашніх турбот час.


    Також, учасники заходу мали можливість виготовити свій особистий оберіг з бісеру. На початку заняття майстриня ознайомила дітей з основами кутюрної вишивки: як тримати голку, підбирати намистини, оздоблювати прикрасу. Використовуючи бісер різних кольорів і розмірів, експериментуючи з видом і формою намистин, діти домоглися прекрасних результатів. Учасники майстер-класу отримали не лише нові знання та навички при роботі з бісером, але й позитивні емоції кінцевого результату – «Ангел-оберіг».


    Юні творці навчилися мистецтву «оживляти аркуш паперу». Власноруч виготовлені листівки дають можливість самовиразитися, розкрити творчий потенціал і чудово підійдуть до різних свят.

    Позитивні емоції отримали всі: і діти, і майстрині, і співробітники музею, адже чужих дітей небуває.