Музейна ікона. Ікона «Воскресіння Христове» ХІХ ст.

    Ікону передано Закарпатському краєзнавчому музею з села Кайданово Мукачівського району у серпні 1975 р.

Ікона «Воскресіння Христове». ХІХ ст.
Дерево, фарба. Розмір 45 х 33 см

    Це одна із небагатьох католицьких ікон, що зберігаються у колекції Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького. На тильній стороні збереглися два написи латинською та угорською мовами: «… … Ecclesiаe. Munkáts. 1830» та «Ujra festödött 1889. Munkács». Частина першого напису стерта і його важко прочитати. Попри це, на нашу думку, написи свідчать, що ікона була написана у 1830 р. та перемальована 1889 р. у місті Мукачево.

    Великдень – одне з найбільших християнських свят – свято Воскресіння Ісуса Христа. Зазвичай християни західного та східного обрядів відзначають його у різні дні. Зрідка дата святкування співпадає. У 2022 р. католицький припадає на 17 квітня, а православний Великдень святкується через тиждень – 24 квітня. У 325 р. відбувся перший Вселенський собор в історії християнства у місті Нікея (Нікейський собор). На ньому було прийнято рішення святкувати Великдень у першу неділю після весняного рівнодення та повного місяця. Так як ці події не мають постійної дати, то  християнський Великдень – перехідне свято з часовими рамками від 22 березня до 8 травня.  Різниця у датах святкування між християнами західного та східного обрядів виникла тому, що для визначення використовують різні календарі – Григоріанський та Юліанський відповідно.

    Традиції святкування Великодня у християн західного та східного обрядів багато у чому збігаються. Наприклад, дотримання Великого посту та Страсного тижня. Віруючі обмежують харчування і розваги та приділяють більше часу молитвам. Проте піст у католиків має значні послаблення і триває не так довго. Ще одна спільна традиція: Великдень – сімейне свято. Родина збирається разом, відвідує богослужіння у церві та продовжує святкування вдома за великоднім столом. 


Лариса Ганусинець, Михайло Джахман –
співробітники відділу експозиційної та
науково-методичної роботи