Майстер-клас «Писанки від птахів»

    Особливим символом Великодня стала писанка. Давня традиція розмальовувати пташині яйця перетворилися на справжнє мистецтво.


    Пташині яйця дуже різноманітні. Вони різняться за розмірами, кольором та формою. Деякі з них нагадують справжні писанки та крашанки.

    Про різноманіття пташиних яєць дізналися дітки внутрішньо переміщених осіб та ужгородці 7 квітня під час майстер-класу «Писанки від птахів», який для них організували наукові співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького.


    Забарвлення пташиних кладок визначається двома пігментами: протопорфірином (червоно-коричневий) та білівердином (синьо-зелений). Кількість пігментів та їх співвідношення фарбує яйця у різні кольори: від жовтого, блакитного, зеленого до темно-коричневого, чорного. Дітки дізналися про те, що в синиці велик яйця білі в червону крапочку, а в горобця хатнього переважають бурі кольори. Найбільше сподобалися яскраві блакитні в чорну цяточку кладки дроздів. Науковці нагадали також правила поведінки у природі. Зараз у птахів починається гніздовий період, тому дуже важливо дотримуватися тиші під час прогулянок у лісі чи в парку, а побачивши пташку на гнізді, не турбувати її й не лякати.



    Під час майстер-класу дітки власноруч виготовили декоративні писанки топер із картону, розмалювали їх пташиними візерунками та прикрасили квітами. Всі старалися і з відповідальністю взялися за роботу, тому, що розмальовуючи яйця, вони ще й допомагали пташкам впізнати свої кладки, які зачарувала зла відьма. Пташки за роботу «віддячили» діткам смачними шоколадними крашанками.