Дебют національної збірної України з футболу

    Рівно 30 років тому товариським, матчем на стадіоні «Авангард» в Ужгороді проти збірної Угорщини, збірна України з футболу записала перші рядки у свою футбольну історію. Попри всі перешкоди: відсутність фінансування, відсутність провідних українських футболістів, які були задіяні у підготовці збірної СНД, цей матч таки відбувся 29 квітня 1992 р. Спочатку поєдинок мав відбутися 22 квітня на «Республіканському стадіоні» у Києві, але через фінансові проблеми Федерації футболу України він був перенесений до Ужгорода, ближче до кордону з Угорщиною.


    Атмосферу тієї гри передають програмка міжнародної товариської зустрічі Україна – Угорщина та вхідний квиток. Два музейні предмети, які передав на зберігання до музею історик, журналіст Роман Сенишин, засвідчують історичні сторінки закарпатського та українського футболу і є чудовим доповненням музейних зібрань.

    Матч між збірними в Ужгороді викликав велику зацікавленість, адже місцева футбольна арена не часто приймала зустрічі такого рівня. Розрахований на 10 тисяч глядачів стадіон був заповнений повністю. Ціна залежно від сектору складала від 40 до 50 гр.


    Перший тайм зустрічі завершився нульовою нічиєю і пройшов у рівній боротьбі, а в другій половині наші співвітчизники почали помилятися в обороні. Це призвело до трьох голів угорців, забитих після 60-ї хвилини. Матч міг закінчитися розгромною поразкою, але точний штрафний у виконанні Івана Гецко на останніх секундах дозволив Україні скоротити відставання в рахунку.

    Перший гол в історії національної збірної забив вихованець Іршавської ДЮСШ Іван Гецко. Він два рази здобував титул другого бомбардира чемпіонату України, увійшов до історії, як перший автор трьох голів в одному матчі Вищої ліги України та двічі упродовж сезону відзначився чотирма голами.

    У 1992 р. українська команда зіграла ще два матчі зі збірними Сполучених Штатів Америки та Білорусії, які завершилися нічийним результатом. Першу перемогу збірна України здобула у 1993 р. у матчі проти збірної Литви.

Михайло Джахман – завідувач відділу експозиційної
та науково-методичної роботи