День довкілля в ужгородському замку

    Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Кожна тваринка чи рослинка є важливою  і займає свою екологічну нішу. На жаль, дуже часто цей баланс порушує людина: забруднює повітря та водні ресурси, вирубує ліси, знищує степи… Такі дії призводять до негативних змін у навколишньому середовищі. 

    Щорічно в Україні День довкілля відзначають у третю суботу квітня. Цього дня проводять різні екологічні заходи: прибирають територію від сміття, очищують водні джерела, висаджують дерева та досліджують природні явища. Напередодні свята, 14 квітня дітки внутрішньо переміщених осіб разом із науковими співробітниками сектору природи  вивчали довкілля замкового парку. Тут, на невеликій території зростає понад 30 видів дерев і кущів, живуть птахи та білочки. Із квіткових рослин зараз цвітуть фіалки, зірочники, пшінка весняна та барвінок. Під час екскурсії дітки довідалися про те, що найстарішими деревами у парку є ясени та липи віком до 150 років. Поруч із ними ростуть і молодші екзоти: псевдотсуга Дугласа, біота східна, падуб звичайний, понцирус трилистий і сакура, яка от-от уже розквітне. 

    Спостерігаючи за весняним пробудженням природи, учні  грали в екологічні ігри: збирали палітру кольорів, визначали птахів, імітували змійку, шукали сюрприз у старій липі. У внутрішньому дворику створили малюнок на тему «Ідеальне довкілля», а під час тематичної екскурсії експозицією «Природа Закарпаття» більш детально познайомилися з фауною і флорою нашого краю. 

    Такі заняття допомагають краще пізнати навколишнє середовище, розвивають навички спостереження,  а також позитивно впливають на емоційний стан дитини.