Декларація про державний суверенітет України сформувала передумови незалежності України

    16 липня 2023 року виповнюється тридцять третя річниця прийняття Верховною Радою України Декларації про державний суверенітет. В новій історії України – це вагома подія державотворчих процесів в нашій державі.

    Зростання громадської активності українського суспільства в кінці 80-х років виявилося у бурхливому розквіті публіцистики, поверненні забутих імен, висвітленні «білих плям» історії. Усе це радикально вплинуло на свідомість населення, стала поштовхом до боротьби за свободу, демократію і незалежність.

    Поступово відкривалася правда про такі сторінки української історії ХХ ст., як Українська революція 1917 – 1921 рр., масовий штучний голод 1921 – 1923 рр., геноцид українського народу – Голодомор 1932 – 1933 рр., насильницька колективізація, сталінські репресії, заборона діяльності греко – католицької церкви, діяльність ОУН та збройна боротьба УПА тощо.

    Виявом політичної активності населення, розгортання національно – визвольного руху українського народу стали численні мітинги, тисячні масові акції. 21 січня 1990 року між Києвом і Львовом був утворений «живий ланцюг» - «Українська хвиля». Ця подія мала резонанс у всіх областях України. Вона закріплювала в свідомості громадян республіки ідею непорушної єдності українських земель, відновила в пам’яті народу національну символіку. 

    Про ці вікові події нам нагадують експонати музею. Багатотисячні мітинги на вимогу легалізації діяльності греко-католицької церкви. В містах і селах області відбувалися чисельні акції на заборону будівництва радянського монстра – Пістрялівської РЛС. В області, як і по всій країні зароджувались нові демократичні партії, рухи, національно-культурні товариства.

    На фоні таких бурхливих подій 16 липня 1990 року Верховна Рада України прийняла Декларацію по державний суверенітет України, якою було проголошено намір народу України самостійно вирішувати свою долю.

    Державний суверенітет України Декларація характеризувала як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади-республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах».

    Основний принцип державотворення в республіці – «Україна самостійна у вирішенні будь яких питань свого державного життя».

    3 серпня 1990 року з метою виконання положень Декларації було ухвалено закон «Про економічну самостійність України».

    В експозиції музею чисельні відвідувачі мають можливість побачити вже історичні світлини багатолюдних мітингів в Ужгороді на площі Театральній до Дня проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року. Тут ж фото людського моря напередодні Дня незалежності України через рік, в кінці липня 1991 року. 

    Бурхливі політичні події в країні та області, а також прийняття Декларації про державний суверенітет прискорили проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року та створення самостійної української держави – України.

    Сьогодні героїчний український народ в черговий раз виборює своє право жити у власній державі в колі дружніх європейських країн ісповідуючи демократію, гуманізм і справжні людські цінності. Віримо Збройним Силам України, непохитному духу українського народу і віримо в близьку Перемогу.  

Слава Україні!
Героям Слава!

Орос І.І. – зав. відділом історії Карпатської України,
меморіальної кімнати – музею А. Волошина,
меморіального комплексу «Красне поле».