До Дня Української Державності

    28 липня 2023 року  український народ вдруге відзначає День Української Державності, встановлений указом Президента України від 24 серпня 2021року.

    День Української Державності нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни. У це свято ми вшановуємо всі етапи нашого державотворення – від Київської Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна демократична держава.

    Ознаки успішної державності є втілене право нації на незалежність, ефективний державний апарат і дієздатний військо, система юридичних норм,  міжнародне визнання держави та її права ідентифікації в світі.

Історія українського державотворення сягає своїми витоками від Руської середньовічної держави, центром якої був Київ. Саме Київська Русь заклала фундамент державницьких традицій українців. Звідси родом Герб, грошова одиниця, а головне, Київ як політичний і культурний центр України.

    Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Київської Русі. Прийняте в 988 році християнство, стало для України цивілізованим вибором. Традиції Київської Русі у розбудові загальноєвропейського культурно – релігійного простору продовжили Галицько – Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропацького, Карпатська Україна та сучасна Незалежна Україна.

    Від жовтня 1938 року розпочався процес українського державотворення на Закарпатті, що на той момент входило до складу Чехословаччини. Підсумком цих зусиль стало проголошення 15 березня 1939 року незалежності Карпатської України – республіки на чолі з президентом Августином Волошином. Державні атрибути вона прийняла від УНР.

    24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення Незалежності України, який став початком відліку сучасної державності.

    День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів — русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України, стримуючи агресора – рашистську росію, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави доводять, що українці як на фронті, так і в тилу – народ - військо.

    Державними Символами України є Державний Герб, Державний Гімн, Державний Прапор.

    Державний Герб - Тризуб є нашим давнім символом. Сьогодні наше суспільство об’єднує той же знак, що об’єднував і Київську Русь. Ми є спадкоємцями Київської Русі, Тризуба Володимира Великого. Державний Герб –це символ, що презентує країну, як суверенну незалежну державу. Він зображується на офіційних документах, печатках, грошових знаках і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ.

    Після відновлення незалежності України 24 серпня 1991 року, Тризуб, як малий Державний Герб, затверджений 19 лютого 1992 року Постановою Верховної Ради України. Конституція України 28 червня 1996 року закріпила цей символ нашої держави.

    В експозиції музею багато експонатів з атрибутикою Української держави. Зокрема, в експозиції історії Карпатської України представлені державні символи молодої республіки, затверджені на засіданні Сойму Карпатської України 15 березня 1939 року. Тут же представлена історична фотографія «Осв’ячення Українського Національного Прапора біля храму села Ставне Великоберезнянського округу» Августином Волошиним, 14 січня 1939 р.

    В експозиції «Коли гримлять гармати, музи мовчать» значна кількість експонатів із зображенням державних символів України присвячена подіям Революції Гідності, АТО, ООС та російсько - української війни 2022 - 2023 років. Представлено художній стенд із всіма атрибутами держави: Державний Прапор, Державний Герб, Державний Гімн України. На стінах шість прапорів учасників Євромайдану, воїнів – визволителів Української Армії. Один із прапорів значно пошкоджений, обгорілий, якого бійці знайшли всередині знищеного ворогом танка.

    На стендах велика кількість історичних фотографій, які зображають події Революції Гідності та історичні моменти війни, де серед героїв бачимо багато українських прапорів. 

    Велике захоплення у відвідувачів музею викликає захисне спорядження, виготовлене  вручну учасниками Євромайдану. Серед них великий дерев’яний щит, на якому кольорове зображення Тризуба. Не можна без сліз дивитися на один  дитячий малюнок. Він обгорілий, пошкоджений із плямами запеченої людської крові. На малюнку такі слова: «Слава Україні! Героям Слава!

В усьому світі кожен зна,

Батьківщина лиш одна,

У нас вона одна єдина

Наша славна Україна!

Любіть Україну!».

    Ще один цікавий експонат музею — дитячий подарунок, виготовлений в кольорах українського прапора з написом «Слава Україні!». Його виготовили учні Мукачівської школи незрячих дітей для продажу, щоб допомагати Українській Армії. Таку країну ніколи не здолати!

    Український народ зустрічає День Української Державності з вірою в скору і близьку Перемогу. Молимося за здоров’я наших воїнів – визволителів і чим скоріше чекаємо їх у рідні домівки.


Слава Україні!
 Героям Слава!


Орос І.І. — зав. відділу історії Карпатської України,
меморіальної кімнати - музею А. Волошина,
Меморіального комплексу «Красне поле».