Музейна ікона. Ікона «Святий Рівноапостольний Князь Володимир»

Ікона «Святий Рівноапостольний Князь Володимир»
Кінець ХІХ – початок ХХ століття
Дерево, фарба, оксамит
Розмір 30,8 х 26 см

    Ікона поповнила колекцію Закарпатського краєзнавчого музею в 1988 р.

    28 (15) липня християни східного та західного обряду відзначають свято Рівноапостольного Князя Володимира. Цього ж дня святкують День Хрещення Київської Русі та День Української Державності. 

    Володимир Святославович (960(3) – 1015) – київський князь, хреститель Київської Русі (988), син київського князя Святослава, онук княгині Ольги, засновник династії Володимировичів. Князь Володимир Великий значно розширив та укріпив кордони Київської держави, збудував Десятинну церкву, першим з князів почав карбувати золоті монети. Він використовував власний знак «тризуб» – Знак Княжої Держави Володимира Великого, який з 1992 р. став Держаним гербом України.

    Володимир Великий шанується християнами східного та західного обряду і канонізований католицькою та православними церквами як рівноапостольний святий. На іконах Володимир зображується у пишному одязі, на голові в нього корона або князівська шапка, а в руці – хрест, який є символом хрещення країни. 

    У рамках проекту «Музейна ікона» відвідувачі зможуть оглянути ікону «Святий Рівноапостольний Князь Володимир» у експозиції «З історії духовної культури Закарпаття» (Каплиця Ужгородського замку) з 28 липня по 27 серпня.