День пам’яті захисників України в краєзнавчому музеї

    29 серпня 2023 року в Україні відзначається День пам’яті захисників України. Цей день 2014 року є найбільш трагічним в новітній історії незалежності України. Тоді, поблизу міста Іловайська, в оточенні російських окупантів, в котлі, загинули кількасот українських захисників. Цього року по всій Україні проходить Всеукраїнська акція пам’яті «Сонях». 13 квітня 2014р. уряд України оголосив про початок антитерористичної організації (АТО) на Донбасі. Повномасштабні бойові дії почалися наприкінці червня. 

    Уранці 24 серпня 2014 року, у День незалежності України, основне ударне угрупування російських регулярних військ перетнуло кордон в районі Амвросіївки й за потужної артилерійської підтримки почало наступ у західному напрямку – на Кутейникове. Нечисленні українські підрозділи в цьому районі не очікували на такий удар в спину й почали неорганізований відступ.

    25 – 26 серпня противник просунувся на 35 – 40 км від кордону і в районі міста Іловайськ оточив українські частини (у «котлі» опинилися підрозділи п’яти добровольчих батальйонів та окремі частини регулярних військ). Спроба 27 серпня деблокувати оточених виявилися безуспішними . 29 серпня колона українських військ, яка за домовленостями з російською стороною виходила з оточення, була піддана на марші масовому обстрілу. 

    Загинуло понад 400 українських солдатів. Вирватися з під вогню вдалося лише окремим розрізненим підрозділам та поодиноким бійцям. Спасінням для українських героїв були великі посадки соняшнику, які дали прихисток для тих, хто вижив у цьому пеклі.

    24 лютого 2022 року путін та його армія розпочали широкомасштабний наступ на Україну з півночі, сходу і півдня держави. Вже півтора року, як український народ та його героїчні Збройні Сили ведуть жорстоку війну з підступним ворогом. Окупанти думали за три дні захопити столицю України Київ, а за два тижні всю країну. Але стикнулися з першого дня народної війни з масовим спротивом. 

    Українська армія філігранно нищила російські військові колони, прості люди ринули у військомати в тероборону, на будівництво блокпостів, барикад. Прості захисники голими руками зупиняли ворожі танки. Весь народ зорганізувався в один великий волонтерський рух. Згуртований в єдиний кулак, український народ довів собі, і народам усього світу у віру у Велику Перемогу. 

    З першого дня війни працівники музею розпочали збір нових експонатів про хід воєнних дій на території України і участь у них наших земляків. В діючій експозиції створено кілька нових цікавих виставок. 

    Вже через кілька тижнів від початку широкомасштабної війни була відкрита нова виставка «Життя проти війни». На ній десятки молодих облич – Героїв війни, які в перші, гарячі дні війни, віддали своє життя за оборону української землі. Представлені особисті речі захисників, вогнепальна зброя, історичні світлини, дитячі подарунки і малюнки. 

    Другою була виставка «Контрнаступ Української Армії. Повертаємо своє!». На ній вже історичні знімки визволених міст Київщини : Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки та північних областей України: Чернігова, Сум, Охтирки, Тростянця та інших.

    Війна принесла українському народу багато сліз і горя. Вона забрала життя найкращих синів і дочок, батьків, внуків, найдорожчих людей в родинах. На Закарпатті, мабуть, вже немає міста чи села, де не оплакували і прощалися зі своїми героями. В Ужгороді священним місцем, де хоронять наших героїв, є цвинтар – пантеон «Кальварія». Там спочиває і син нашої колеги – сержант-розвідник Володимир Сотмарі. В діючій експозиції представлені близько сотні портретів солдатів і офіцерів Збройних Сил України, добровольці, прикордонників, бійці тероборони. 

    Дирекція музею і весь колектив щиро вдячні нашим друзям-дарувальникам, які з місць жорстоких боїв приносили до музею свої експонати. Перш за все велика подяка учасникам громадської організації «Чорний тюльпан», учасникам Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Луганській області, бійцям 15-го гірсько-штурмового батальйону, учасника громадської організації «Щит і Меч», воїнам 101 Закарпатської бригади територіальної оборони, воїнам добровольчо-розвідувального батальйону «Сонечко», захисникам України Ф. Шандору, О. Волосянському, бійцю на позивний «Зевс» та іншим.

    Передані нам експонати: зразки озброєння Української Армії, розбита ворожа техніка, вогнепальна зброя, особисті речі воїнів знайшли гідне місце в діючій експозиції музею. На дворі Ужгородського замку створено нову атракцію – виставку із зразків – решток великої вогнепальної зброї «Страшні реалії війни». Здебільшого представлені розбита рашистська воєнна техніка: уламки ракети зенітно-ракетної системи середнього радіусу дії С-300, головка та стартовий двигун від ракети ТРК «Точка У», частини боєприпасів «Смерч», частини касетних боєприпасів від системи «Ураган», хвостовик від розривної міни, гранатомет РПГ-30 «Тандем», уламки системи «Град», мінні розтяжки. 

    Сьогодні, в день пам’яті захисників України, які віддали своє життя за суверенітет і незалежність держави в музеї відбудеться поминальна панахида за померлими Воїнами-Героями, в експозиції будуть запалені свічки і біля портретів стоятимуть жовті соняхи, такі які ховали наших героїв на полях Іловайська. 

    Дуже важко, але ми все витримаємо! Українці вірять у майбутнє країни. Українці – це великий народ. Ми віримо в Бога і в Збройні Сили України. Наші захисники – це титани. Завдяки зусиллям цих великих і гідних людей ми сьогодні існуємо. Сподіваємося, що, дивлячись на їхні подвиги, силу та відвагу, ми також стаємо кращими.

Вічна Слава Героям! 

Слава Україні! Героям Слава! 

Орос І.І. – зав. відділу історії Карпатської України,
меморіальної кімнати-музею А. Волошина,
меморіального комплексу «Красне поле».