«Біле золото» Закарпаття

Головний в'їзд до соляної шахти «Франтішек». 1920 – 1930-ті рр.

    Щороку в останню неділю серпня в Україні відзначають День шахтаря. На Закарпатті ця професія традиційно асоціюєтся зі Солотвинськими шахтами, відомі ще римського періоду. Кому, як не солотвинським солекопам, відома ціна чесної й важливої праці, яка потребує чимало сил, витримки й професіоналізму. Саме солекопи є творцями історії солекопалень і шахтарського селища. Стара назва селища Слатіна перекладається з румунської мови як «ропа», тобто дуже солона вода. Першою офіційною письмовою згадкою про Солотвино (Слатіну) є грамота угорського короля Людовіка Великого (Лайош І) і датується вона 1360 роком. У ній ідеться про те, що волоський воєвода Драгош одержав у володіння кілька сіл Мараморощини, у тому числі й Солотвино. Спорудження перших соляних шахт було пов'язане з вичерпанням соляних розсолів у джерелах та колодязях. Поглиблення колодязів часом приводило до натрапляння на поклади кам'яної солі, що започаткувало її розробку підземним способом.



Видобуток солі ручним та механічним способом.
1920 – 1930-ті рр.

    У великих промислових масштабах видобуток солі в нашому краї почався лише у другій половині XVIII ст. Протягом другої пол. ХІХ – початку ХХ ст. тут з'являються нові шахти і нове обладнання, зокрема у 1875 р. на шахті «Ференц» була встановлена потужна парова машина. Але загалом технічне оснащення шахт залишалося примітивним, а більшість робіт виконувалося вручну. Після входження Закарпаття до складу Чехословацької республіки соляні шахти були об'єднані у державне підприємство, яке з 1920 р. постачало сіль для всієї Чехословаччини. За рахунок технічного вдосконалення та механізації видобуток солі постійно зростав і у 1930-их рр. складав до 50 вагонів на день.




    У фондосховищах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького зберігається чудова збірка фотографій та поштових листівок, які відображають історію Солотвинських солерудників 1920 – 1950-их років. Значна частина цих світлин зроблена у чехословацький період. На багатьох фото на звороті є відтиски штемпелів фотографів, підписи, а на поштових листівках – марки і листи повідомлення.



    До Дня шахтарів у експозиції «Закарпаття між двома світовими війнами» розділ «Гірнича справа Закарпаття» доповнено оригінальними фотографіями та поштовими листівками, на яких зображено соляні шахти та процеси видобутку солі у 1920 – 1930 рр., із фондів Закарпатського ОКМ ім. Т. Легоцького. Частина експонатів, які тут представлені, виставлені вперше. Поряд у вітрині розміщено оригінальні експонати: клеймо з датою заснування шахти «1798», кирки та молотки солекопів, масляний та карбідний шахтні світильники і шматок солі із солекопальні та ін.

    Запрошуємо всіх відвідати музей та оглянути чудові експонати.